Restaurátoři malbu objevili při doplňujícím průzkumu tympanonu (plocha nad dveřmi portálu) portálu zhruba před 14 dny. „Namalovaný labyrint pochází ze středověku a má třicet na třicet centimetrů,“ řekl architekt Zdeněk Chudárek, který se výzkumem plaského kostela dlouhodobě zabývá.

Brněnští archeologové a muzeologové z Masarykovy univerzity bádají v nových laboratořích. K dispozici mají moderní technologie, například 3D tisk. Na nové pracoviště se přestěhovaly i unikátní sbírky.
Virtuální realita, 3D tiskárny. Archeologové z Brna bádají v nových laboratořích

Vzácný románský portál z 12. století odhalili znalci minulý rok v květnu a o jeho osudu rozhodla odborná komise loni v září. „Jednohlasně se shodla, že takový to objev je nutné prezentovat,“ okomentoval architekt.

Portál byl v 17. století při přestavbě svatostánku překryt portálem barokním, který bude nyní vystaven uvnitř kostela. „Románský zůstane v průčelí kostela a bude průběžně monitorovaný. Pokud po pěti letech zjistíme, že mu škodí například povětrnostní podmínky, opět jej uschováme pod portál barokní,“ vysvětlil s tím, že tohle sice není obvyklý postup, ale odborníci museli zohlednit jeho obrovský význam.

Součástí návštěvnické trasy 

Portál byl odkryt během rekonstrukce kostela, která začala na jaře 2018. „Oprava by měla být dokončena na podzim 2021 s předpokládaným rozpočtem 70 milionů korun. V současnosti se provádí obnova interiéru i exteriéru. Uvnitř se opravují omítky či se instaluje nové osvětlení,“ sdělil generální vikář Diecéze plzeňské Jakub Holík.

Dodal, že jakmile se rekonstrukce dokončí, stane se svatostánek součástí návštěvnické trasy kláštera.

Dřevěná studna nalezená archeology během výzkumu pod budoucí dálnicí D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem
Český unikát. Dřevěná studna nalezená u Pardubic je nejstarší na světě