S lodí a její posádkou odstartovala podle plánu v 10:05 SELČ raketa Sojuz-2.1a. Bylo to poprvé, co vynesla na oběžnou dráhu lidi. Raketa tohoto typu sice do vesmíru létá už od roku 2004, ale dosud dopravovala výhradně náklad. Současná modernizovaná verze je vybavena digitálním systémem řízení.

Mars, ilustrační foto
Mars zřejmě vznikl rozmačkáním dvou jiných planet. Naznačují to dva meteority

V 16:13 SELČ plavidlo zakotvilo u ISS. "Právě dorazili!" napsal na twitteru americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Vstup mezi lodí a ISS bude otevřen dvě hodiny po zakotvení.

Na Ivanišina, Vagnera a Cassidiho čeká stávající tříčlenná posádka stanice, kterou tvoří astronauti NASA Jessica Meirová a Andrew Morgan a kosmonaut ruské vesmírné agentury Roskosmos Oleg Skripočka.

Odlet bez rituálů i loučení s blízkými

Příprava Ivanišina, Vagnera a Cassidiho na zhruba půlroční pobyt ve vesmíru a jejich odlet byly poznamenány pandemií nemoci covid-19, způsobenou prudce se šířící nákazou koronavirem SARS-CoV-2. Vše se muselo obejít bez obvyklých rituálů, včetně rozloučení s blízkými. Také tradiční setkání s novináři pořádané vždy den před odletem bylo tentokrát nezvyklé - uskutečnilo se ve středu jako tisková videokonference.

Sojuz MS-16 je v pořadí 62. lodí této rodiny, která od roku 2000 k ISS odletěla, celkem od roku 1967 kosmickou cestu absolvovalo 145 plavidel Sojuz, poznamenal portál Space.com.

Ilustrační snímek
Stavební materiál budoucnosti? S budováním základny na Měsíci má pomoci moč

K ISS se již připravuje další let, který uskuteční soukromá americká společnost SpaceX. Ta již loni v březnu úspěšně absolvovala bez posádky zkušební let lodi Dragon k orbitální stanici, na který možná již letos v květnu naváže první pilotovaný let. Na palubě mají být američtí astronauti Doug Hurley a Bob Behnken, kteří na ISS stráví asi dva či tři měsíce.