Hrad starý přes 700 let leží na vysokém skalním ostrohu nad řekou Sázavou, která jej chránila od severní strany. Od západu přispíval k jeho ochraně Janovický potok, od jihu pak široká a hluboká strž, vyhloubená přívaly dešťových vod. 

Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník

Týnecké hradiště mělo funkci strážního místa, jehož posádka kontrolovala a chránila bezpečnost kupců ubírajících se obchodní cestou z jihu na sever, nebo z východu na západ a zase obráceně. Obchodníci mohli v Týnci kdykoliv přerušit jízdu, občerstvit se a dopřát odpočinku sobě i svým koním nebo soumarům. Koně postávali pod jednoduchými přístřešky a lidé uléhali v zemljankách nebo v polozemnicích u otevřených ohňů, přikryti zvířecími houněmi.

Tradiční Bojovka na hradě Týnci pořádaná Mateřským centrem Motýlek z Týnce nad Sázavou.
OBRAZEM: Děti se v Týnci setkaly se strašidly

V současnosti se tady pravidelně konají rozmanité akce pro děti i dospělé, svadby, přednášky a další aktivity. Součástí hradu je i muzeum, ve kterém jsou vystaveny dřevořezby Míly a Jardy Kundrátových, také retrospektivní výstava obrazů malíře Pavla Sequense pod názvem Nekonečná hra či modely Rotundy.

Připravili komorní výstavu modelů Rotundy

Hrad Týnec nad Sázavou ve spolupráci s týneckou základkou připravili komorní výstavu Modely Rotundy. Modely hradní rotundy jsou vytvořeny z přírodních materiálů žáky osmých ročníků Základní školy Týnec nad Sázavou.  Zachovalá románská rotunda pochází z konce 11.století. 

Další víkendové pozvánky

Provedou klášterními zahradami se Svatoprokopskou jeskyní
V rámci Víkendu otevřených zahrad připravil sázavský klášter 13. a 14. června ve 12, 14 a 16 hodin dobrodružné prohlídky jen jednou v roce otevřenými zahradami obklopujícími klášter se zastavením a individuálním sestoupením do svatoprokopské jeskyně. Prohlídky jsou pro maximálně 10 lidí, jednotné vstupné je 165 korun.

Na prohlídce se seznámí s baronkou Sidonií Nádhernou
Národní muzeum připravilo ve spolupráci s přáteli janovického parku na Zámku Vrchotovy Janovice v pátek 13. června od jedenácté hodiny rozmanitý program. Hravě i vážně seznámí s baronkou Sidonií Nádhernou. S mapkou v ruce projdou sedm zastavení. Pak následuje komentovaná prohlídka a v 17.30 slosování mapek se záznamy alespoň z pěti zastavení o věcné ceny.

Na Noci kostelů nebude chybět mše ani přednáška
Noc kostelů zahájí Kostel sv. Anny v Benešově v pátek 12. června zvoněním zvonu, po kterém bude následovat Mše svatá a přednáška Libuši Váňové „Kostel sv. Anny krása ve staletích“ s projekcí o probíhajících opravách kostela. Po meditačním pásmu hudby a slova bude noc ukončena závěrečnou modlitbou s požehnáním.

Manželé Milada a Jaroslav Kundrátovi jsou sehraný pár. Zatímco Jaroslav plastiky vyřezává, Milada se věnuje jejich povrchové úpravě.
Na hradě vystavují dřevořezby Jaroslava a Míly Kundrátových