Přispějte během na obnovu krajiny
KDY: 
30. května
KDE: Teplýšovice
ZA KOLIK: 150 Kč

Opět je tady Teplýšovický běh. Závodníci se utkají na tratích 15 a 6 kilometrů. Samozřejmostí bude dětský překážkový závod. Nově přidávají organizátoři nezávodní trať v Nordic walking o délce 8 km. Další novinkou je zařazení hlavního trailového závodu na 15 km do seriálu Běžec Podblanicka. Start závodu bude umístěn v areálu TJ Sokol Teplýšovice. Všechny tratě prošly změnou a po asfaltu budete běžet minimálně, tedy z velké části místními loukami a lesy. I v tomto ročníku zůstanou pořadatelé věrni mottu #behempomuzes. A proto 150 Kč z každého startovného použijí na obnovu či revitalizaci krajiny v okolí Teplýšovic. Více informací naleznete na www.teplysovickybeh.cz.

Páteční Deník s TV magazínem.Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník

Oslavte s hvězdárnou 60. výročí vzniku
KDY: 
28. května, 16:00
KDE: Vlašim, hvězdárna
ZA KOLIK: 60/30 Kč

Vlašimská astronomická společnost připravila pro zájemce v pátek 28. května ve vlašimské hvězdárně zajímavý program k 60. výročí otevření hvězdárny pro veřejnost. Den Vlašimské hvězdárny začne v 16 hodin, od 18.30 je připravena přednáška SpaceX historie, současnost, budoucnost a večer od 21.30 bude možné pozorovat noční oblohu. Akce se zúčastní Dušan Majer, oceňovaný popularizátor vědy a techniky. Vstupné je 60 korun dospělí, 30 děti. Více informací naleznete na www.vas.cz.

Přírodovědná exkurze do Podlesí a na Malý Blaník.
OBRAZEM: Tip na příjemnou exkurzi aneb co se dá vše naučit v přírodě

Noc kostelů proběhne i ve Voticích
KDY: 
28. května
KDE: Votice
ZA KOLIK: Zdarma

Program Votice - kostel sv. Václava:
16:00-17:00 Prohlídka kostela se zaměřením na děti
17:00-18:00 Komentovaná mše svatá s rytmickým doprovodem se zaměřením (nejen) na děti
18:00-19:00 Komentovaná prohlídka kostela – jeho zákulisí a historie, liturgické předměty a oděvy, výklad symboliky
18:00-20:00 Dětský program na farní zahradě – zatímco si budete prohlížet některý z kostelů, o děti se Vám na faře nebo na farní zahradě (dle počasí) postarají zkušené maminky
18:00-20:00 Program pro mládež, kterou zajímají současné technologie jako např. let s dronem, rozšířená realita, virtuální realita, roboti, 3D tiskárna, 3D modelování nebo mluvící socha jako infostánek
18:00-20:00 Farní archiválie, kroniky, fotografie vám představí minulost votických sakrálních staveb ve fotografiích, ukázka farních kronik a dalších archiválií s odborným výkladem votické kronikářky
19:00-20:00 Komentovaná prohlídka kostela – jeho zákulisí a historie, liturgické předměty a oděvy, výklad symboliky. Prohlídka varhan, kůru, věže Václavky (věž kostela sv. Václava).
19:00-20:00 Volejbalový či fotbalový turnaj proběhne podle věku, počtu a schopností zájemců.
20:30-21:00 Varhanní koncert
21:00-21:45 Večerní ztišení se zpěvy, svíčkami, přednesení Vámi napsaných přímluv Bohu
21:45-22:00 Degustace mešního vína s výkladem
22:00-23:00 Noční prohlídka kostela

Ve votické farnosti se letošní Noci účastní tyto kostely: Sv. Václav a Sv. František (Votice), kostel Narození sv. Jana Křtitele v Jankově a kostel Všech svatých v Olbramovicích – každým z nich Vás pořadatelé rádi provedou.

Navštivte výstavu Strom – nejstarší člen rodiny
KDY: 
15. května- 26.června
KDE: Klášter sv. Františka z Assisi
ZA KOLIK: 60/40 Kč

Výstava přibližuje význam starých stromů v krajině. K vidění jsou soutěžní fotografie zaslané do stejnojmenné fotografické soutěže. Ve vitrínách si můžete prohlédnout skleněné brouky, kteří patří mezi typické obyvatele starých, trouchnivějících stromů. Prozkoumat můžete i ukázky dřeva, jejichž struktura byla změněna působením hmyzu, hub či hniloby.

Den vodních breberek ve Vodním domě v Hulicích.
Poznejte život vodních breberek

Ivan Trojan je Šarlatán
KDY: 
29. května, 20:30
KDE: MojeKinoLive.cz
ZA KOLIK: 100 Kč

Program online kina Moje kino Live nabídne české životopisné drama Šarlatán natočené v režii Agnieszky Holland. Film nabídne pohled do života Jana Mikoláška, jehož si zahrál Ivan Trojan, výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Na Mikoláška se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým.

Tajemství pohádek se odkryjí na přednášce
KDY: 
30. května, 19:00
KDE: SMSticket.cz
ZA KOLIK: 230 Kč

Přednáška Martina Skály přiblíží jazyk a výchovný potenciál pohádek optikou hlubinné psychologie. Lektor je psycholog s dlouholetými zkušenostmi s prací s mimořádnými stavy vědomí a jejich symbolickým vyjádřením v mezilidských vztazích, v duši člověka, umění, kultuře a společnosti. Je autorem technicky symbolických konstelací, členem odborné rady České společnosti pro analytickou psychologii, zakládajícím předsedou Českého institutu pro analytickou psychologii, české skupiny IAAP, Mezinárodní asociace analytických psychologů a také autorem mnoha příspěvků v odborných publikacích, časopisech a na konferencích.

Děti z mračské mateřinky MiniSvět se seznamovaly s ptáky.
OBRAZEM: Děti z MiniSvěta nahlédly do ptačího světa

Pusťte si záznam inscenace „A kde ty bydlíš?“
KDY: 
27. - 30. května
KDE: GoOut.net
ZA KOLIK: 50 Kč

Něco oželet, něco si přát. Touha po totální nezávislosti, boj o přežití v extrémních podmínkách, reality show, Marie Kondo, obchod s výtvarnými potřebami. Vyber si: V paneláku s kamarádkou, co chce otěhotnět, ve sklepním bytě u vlakového nádraží, s uřvanými sousedkami, nebo na návštěvě u rodičů na dobu neurčitou? Co dělá na dvoře ta skříň? A čas mezitím plyne a všude trochu jinak. Počet obyvatel planety roste. Existují plány a koncepty bydlení budoucnosti, kdy lidé ve městech budou moci efektivně sdílet své domovy. Zároveň roste trend cílené izolace od ostatních, stěhování na venkov, meditace v lese a pečlivé ochrany osobního prostoru. A pak jsou ti, co si nemohou vybírat, nedosáhnou na hypoteční úvěr, nemají to štěstí funkčního rodinného zázemí, úspěšného dostudování, nebo zdařilého startu kariéry. Na pozadí příběhu tří postav se otevírá otázka: jak si chránit svoji nezávislost na minimálním prostoru. Původní autorská inscenace vzniká na motivy knihy Terezy Semotamové, Ve skříni. Pokračuje v cyklu původní tvorby iniciované centrem JOHAN Plzeň, který vychází ze zájmu a studia současného společenského dění, zajímá nás svět, ve kterém žijeme. Umění podle nás má za úkol dotýkat se palčivých momentů našeho života.

Zpěvák Jan Bendig bude koncertovat v autokině
KDY: 
29. května, 20:00 
KDE: GoOut.net
ZA KOLIK: 500 Kč

Jste fanoušci zpěváka Jana Bendiga? Tak to je pro vás jako dělaný náš víkendový tip. Sedmadvacetiletý rodák z Hradce Králové, který se dostal na českou hudební scénu zejména díky působení v oblíbené pěvecké soutěži Super Star, bude totiž v sobotu 29. května zpívat v Praze. Dějištěm jeho koncertu bude Autokino Strahov. Vstupenky lze koupit na webových stránkách www.goout.net, přičemž cena lístku za jedno auto je 500 korun.

Úplněk v Čerčanech nám zaslala Alena Andóová.
OBRAZEM: Když se Luna do okna kouká. Fotoúlovky našich čtenářů berou dech

Veřejnost se s Dominikem Fraňkem vydá do Francouzské Polynésie
KDY: 
30. května, 20:00 
KDE: SMSticket.cz
ZA KOLIK: 99 Kč

Další cestovatelská přednáška z cyklu Kolem světa online zavede sledující daleko od jejich domovů, a to do srdce Tichého oceánu. Cestovatel Dominik Franěk bude promítat snímky z Francouzské Polynésie. „Navštívili jsme pouhých 6 z celkového počtu 118 ostrovů rozesetých v Oceánii, a i ty nás přesvědčily o existenci ráje na zemi. Naše cesta vedla z Tahiti, které je vstupní branou do Polynésie, přes ostrovy Moorea, Huahine, Raiatea, Maupiti, o kterém se říká, že je to malé a stále autentické Bora Bora, a až na Bora Bora samotné,“ líčí Franěk, který slibuje lidem pohledy na ostrovy obklopené korály a oceánem plným různobarevného života. Vstupenky lze zakoupit na www.smsticket.cz, a to za 99 korun.

Papageno v kouzelném lese
KDY: 
30. května, 10:00
KDE: GoOut.net
ZA KOLIK: 50 Kč

Komorní inscenace opery pro děti na motivy Kouzelné flétny W. A. Mozarta. Mozartova opera Kouzelná flétna představuje bezesporu vrchol skladatelovy operní tvorby. Přestože vybízí k mnoha různým výkladům, je to v podstatě pohádka, v níž vítězí dobro nad zlem. V německých divadlech bývá proto často hrána, mnohdy v nejrůznějších úpravách, pro dětské publikum. Plzeňská inscenace je právě takovým představením, které je určeno především dětským divákům, jež uvidí pohádku plnou imaginace, jevištních kouzel a vtipu, to vše za doprovodu Mozartových melodií. Děti provede kouzelným lesem ptáčník Papageno, společně s ním budou putovat po stopách prince Tamina, aby vysvobodili princeznu Paminu a také Papagenovi našli jemu podobnou družku.

Z parku lánského zámku.
OBRAZEM: Jana Jirásková vyrazila s fotoaparátem do parku prezidentského sídla