„Je tu tak o jeden a půl metru více, než normálně," hlásil v 16.15 přímo z hráze Splavského rybníka rybář Miroslav Novotný z Bystřice.

„Hrozí protržení hráze, právě teď se snažíme pomocí jeřábu uvolnit stavidla," uvedl ještě s tím, že není jisté, zda náporu vody hráz odolá.

Kvůli hrozbě už byli upozornění na případnou evakuaci obyvatelé vesnic ležících na dolním toku Konopišťského rybníka. Byly by to například lidé z Jírovic nebo Poříčí nad Sázavou.

„Pokud by k protržení hráze došlo, příkaz k evakuaci by se obyvatelé dozvěděli vnitřním rozhlasem," připomněl zástupce ředitele HZS Benešov Jiří Černovský s tím, že v současné době, zhruba v 16.30 se už zbortila opěrná zeď u mlýna Splavského rybníka a stále se nepodařilo uvolnit stavidlo. „Voda se valí bokem," dodal Černovský.

Obyvatelé Bystřice jejichž domy stojí nad Splavským rybníkem jsou pod vodou. Kalná voda z polí zaplavila studny a Bystřice je bez pitné vody. Tou je nyní zásobuje VHS pomocí cisteren.

Kvůli pomoci oblastem kolem potoka správci zavřeli stavidla vypuštěného Konopišťského rybníka. Ten je ale v současné době už plný a tak jímání vody v něm už nemá žádný efekt.