„Chrlily se tisíce kusů hudebních nástrojů nevalné kvality, stejně jako u jiných výrobků. Někteří lidé mají stále zakotvenu značku Delicia jako nekvalitní, jako něco, co nehraje. Je to těžké s tímto bojovat, ale snažíme se zákazníky přesvědčit a myslím si, že se nám to daří,“ vypráví nynější majitelka firma Stanislava Koutná.

Z dílen se již nechrlí zmíněné tisíce kusů, ale ročně jich tu vyrobí zhruba pět stovek tahacích harmonik. Ovšem podle původní výroby z roku 1920, téměř vše je vyráběno ručně, automatické stroje jsou využívány minimálně. Středočeská továrna je navíc jediná svého druhu v České republice a zdatně konkuruje zahraničním výrobcům.

„Tradiční výroba je pro nás naprosto zásadní. Jen díky ní jsou naše hudební nástroje kvalitnější než třeba ty z Německa či Itálie, což je taková „Mekka“ akordeonů. Daří se nám o navrácené kvalitě přesvědčovat i zákazníky, a to nejen z Česka ale i ze zahraničí,“ upozorňuje Stanislava Koutná s tím, že hudební nástroje jsou vyráběny převážně ruční prací a zákazník v nich nenajde ani jednu součástku vyrobenou v Asii.

V kovářské dílně Petra Štáfla si podává ruku historie i současnost a chladné železo ožívá.
Základem kovařiny je hřebík, říká řemeslník. Do Česka se ji jezdí učit až z USA

„Denně nacházíme v mailu nabídky od čínských výrobců. My jsme se ale vydali cestou, že Delicia je český výrobek a měl by být vyráběn z českých součástek. V Itálii naopak k tomuto kroku přistoupili a součástky nakupují a nebo si i nechávají montovat součásti v Číně. Akordeon už ale nemá tu pověstnou kvalitu,“ vysvětluje majitelka firmy s tím, že pro zachování co nejlepší kvality si drtivou většinu komponentů vyrobí. V samotném akordeonu se jich pak nachází více než tři tisíce.

Vznik akordeonu začíná vždy v truhlárně výrobou těla hudebního nástroje. Současně s tím v jiné dílně se lisují a připravují kovové díly. Jakmile je tělo akordeonu připravené, potahuje se celuloidem.

„Jedná se o pevnou plastovou hmotu, která se ve zdejší lázni promění v hadřík, tím se poté potahuje tělo. Následně hmota již na těle leští na hrubém a jemném kotouči leštící pastou do finálního lesku,“ vysvětluje Pavel Matějka, který má tuto činnost na starost.

Veškeré připravené a řádně nazdobené díly akordeonu včetně měchu míří do jiné části firmy ke kompletaci. Až zde se například instalují táhla a další součástky, vše musí „sedět“ na svém místě s přesností na milimetr, dochází k osazování ventilků, takzvaných „hlasů“ podle přesně daných pravidel, které jsou zality speciálním voskem.

Jaroslava Latínová vyrábí ve Strážném krkonošské džemy.
Originální džemy z Krkonoš: Sladkému království vládne babička z chalupy

„To je i rozdíl oproti čínské výrobě, kdy jsou hlásky místo voskem zalévány plastem,“ podotýká Věra Eschnerová z Hořovické továrny.

Slibně rozjetý restart ovšem zasáhla celosvětová pandemie Covid-19. Zahraniční zakázky, které před pandemií tvořily 70 procent, jsou nyní v daleko menší míře. Jenže díky tomu, jak se postupně rozkřikuje dobrá pověst o kvalitě Hořovických akordeonů i v tuzemsku, firmu ekonomická krize nepoložila. Najednou převažují tuzemské objednávky nad těmi zahraničními.

„Trh se koronou velmi změnil. Češi a i Slováci začali preferovat kvalitu a jsou ochotni si i za ni připlatit,“ doplňuje Věra Eschnerová.

„Doufáme a věříme, že se na čísla zahraničních objednávek až vše skončí, zase  dostaneme,“ dodává Stanislava Koutná.

Stojí co slušnější ojeté auto

Akordeony získávají v posledních letech opět na oblíbenosti. Přispívají k tomu i známé moderní skupiny, jejichž písní jsou akordeony součástí. Jedním takovým příkladem je skupina Jelen.

„Když skupina Jelen vystoupila s naším akordeonem, což nás nesmírně potěšilo, tak se začali ozývat se zájmem i mladí. Ale celkově lze říci, že zájem o tento hudební nástroj stoupá,“ říká majitelka firmy.

Zdeněk Rinth je majitelem firmy Zampi zaměřené na domácí mazlíčky.
Vlastnil známou oděvní značku. Teď nabízí zdarma speciální QR známky pro psy

Pokud se rozhodnete si akordeon zakoupit, musíte počítat s investicí v řádu desetitisíců korun. Základní model pro děti hrají na základních uměleckých školách podle Věry Eischnerové vyjde na částku 30 – 40 tisíc korun, ty nejdražší modely stojí  i sto tisíc korun. Za tu částku se dá pořídit slušné ojeté vozidlo.

„Jedná se o ty nejexkluzivnější modely, kdy mají zákazníci specifické nároky a přání,“ poznamenává Stanislava Koutná s tím, že u takových to modelů trvá dodací lhůta cirka jeden měsíc.  „Pokud ale uvažujete o koupi, u nás si vždy vyberete. Základní modely zde máme k dispozici,“ upozorňuje na závěr majitelka firmy Delicia accordions.

Historie

1920 – Po zkušenostech z výroby z Vídně zakládá Josef Kebrdle v Hořovicích malou firmu na výrobu harmonik značky Kebrdle. Ze začátku vyrábí pouze dřevěné části jednořadých a dvouřadých heligonek. Ty dodává firmám v Lounech a Kraslicích, které je kompletují.

1935 – Josef Kebrdle zaměstnává již 42 dělníků a vyrábí kompletní akordeony a heligonky. Celková výroba je ryze rukodílná, i přesto dosahují jeho nástroje vysoké kvality a vyváží se do zahraničí.

1941 – Josef Kebrdle umírá a firmu přebírají jeho bratři Ladislav a Daniel.

1948 – Došlo ke znárodnění firmy, dostává i nový název Harmonika, státní podnik.

1963 – Registrace ochranné známky Delicia. Výroba akordeonů probíhá pouze pod touto značkou. V 60. letech začíná výroba populárních modelů Melodia, Rigoletto, nebo heligonky Popular. Vzniká prototyp akordeonu s konvertorem v levé ruce, který se však nikdy nezavedl do sériové výroby.

1970 – Začátek výroby mistrovských akordeonů Dina osazených italskými hlasy, kterých se vyrobilo přibližně 50 kusů. Během 70. let zrod standardních modelů Carmen, Choral a Junior.

1975 – Vývoj lehčí verze koncertního nástrojem s názvem Dineta, kterých se vyrobilo přibližně 600 kusů.

1980 – Vrchol výroby akordeonů. V některých letech se vyrábí až 30 tisíc nástrojů ročně. Většina výroby putuje do zahraničí.

1989 – Státní podnik přechází do soukromého vlastnictví. Dále se akordeony vyrábí pod ochrannou známkou Delicia.

2005 – Převod výroby akordeonů pod soukromou firmu rodiny Koutných s názvem Zdeněk Koutný, Akordeon servis.

2017 – Název podniku se mění na Delicia, accordions s.r.o., vlastníkem je paní Stanislava Koutná. Podnik se vrací k tradiční ruční výrobě a velké soběstačnosti. Většinu všech dílů si firma vyrábí sama a pokud je to možné, nakupuje i materiály v České republice. Kromě sériové výroby vznikají nástroje na zakázku, přesně podle přání zákazníka. 75 procent produkce putuje do celého světa, a to například do Jižní Korey, Japonska, Taiwanu, Ameriky a samozřejmě do států Evrospké unie.

Zdroj: Delicia accordions s.r.o.