Hořící skládka je bezprostředně vedle benzínky u dálnice D1 u Ostředku. Hasiči se snaží zabránit, aby se požár dostal na zbylou část skládky pneumatik. Plameny šlehají několik metrů vysoko, místo zahaluje černý páchnoucí kouř.

K události zatím vyjelo deset jednotek, čtyři profesionální a šest dobrovolných. Dokonce došlo na vyhlášení třetího stupně požárního poplachu. „Hasiči zasahovali několika proudy i pomocí pěny," řekl Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů.

Hasiči před časem vyhlásili druhý stupeň poplachu, na místě zasahovaly HZS Benešov, Jílové a Říčany. Z dobrovolníků to byly JSDH Čerčany, Vranov, Soběhrdy a Teplýšovice. Požár z dálky sledují lidé.

Ilustrační foto.
Hořel zemědělský areál v Třebešicích

Situaci monitorují také chemici

V současné době je na místě osm jednotek profesionálních hasičů ze Středočeského kraje, na místě je také Chemická laboratoř Kamenice, podniková jednotka hasičů Auto Škoda Mladá Boleslav a devět jednotek sborů dobrovolných hasičů. „Hasiči a hlavně chemici z laboratoře analyzují zplodiny kouře. Informovali jsme i obce, které mohou ležet v mraku kouře," řekl Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů.

Marek Škvor, starosta Ostředka, řekl, že se v obci podobné události báli. „Nebylo to navíc poprvé, co tam hořelo. Asi před dvěma roky odtud šel kouř, ale naštěstí kolem jel náš hasič, a tak naši hasiči zasáhli a nic se nestalo," vyprávěl.

Dnes si kouře Marek Škvor všiml kolem 15. hodiny, kdy na místo jeli hasiči. „Od hasičského záchranného sboru jsme dostali instrukce prostřednictvím SMS, aby obyvatelé Ostředka neotevírali okna a nevycházeli ven kvůli kouři. Vítr naštěstí nesl kouř mimo obec," dodal.

K požáru se vyjádřil starosta sousedního Vranova Josef Vašák. „Nepřeji to lidem, kterým jde nad obcí kouř. Jsem ale rád, že se vítr nestočil nad Vranov, nemusíme proto přijímat žádná opatření," řekl.

Zásah zřejmě potrvá celou noc

Jak řekl Ladislav Holomčík, zásah bude pokračovat zřejmě celou noc. „Celkem je na místě 10 jednotek HZS a 11 SDH, na místě je také těžký kolový nakladač ze ZU HZS ČR Zbiroh, bude odebírat velkou zasaženou hromadu drti z pneumatik a překládat do silážní jámy naplněné vodou," vysvětlil.

Podle jeho slov je celý železobetonový objekt 40 na 60 metrů silně narušen. „Zítra bude pokračovat vyšetřování příčiny vzniku požáru za účasti expertů, škody budou v řádu desítek milionů korun," dodal.

Projížděli jste po D1 kolem požáru? Máte z místa fotografie? Zašlete nám je na redakce.benesovsky@denik.cz!

Nehoda vozu a tramvaje.
Nehoda na kolejích omezila tramvaje na půl hodiny