Přes třicet hasičských jednotek ze Středočeského kraje i Prahy zasahovalo ve středu u požáru obchodu se zahradní technikou firmy Hecht u obce Tehovec, poblíž Říčan. Kouř byl vidět z dalekého okolí. Vyhlášen byl nejprve třetí, později zvláštní stupeň poplachu.

Událost se obešla bez zranění, nikdo se ani nenadýchal kouře. Požár zasáhl střešní prostor s rozlohou přibližně 30 krát 20 metrů a rychle se šířil. Před 19:30 hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, po 22:00 nechal velitel zásahu vyhlásit zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu a povolal další techniku a hasiče, aby se v práci mohli střídat.

Požár elektromobilu v podzemních garážích v Praze 2.
V podzemních garážích vzplál elektromobil. Musel se chladit ve vodní lázni

Před 23:00 už mohli hasiči z přízemí budovy začít vynášet zboží na místo střežené policií. Měření množství škodlivin v ovzduší nezjistilo překročení hygienických limitů. Po lokalizaci požáru kolem 23:15 se mohli někteří z téměř 200 zasahujících hasičů začít vracet na základny a postupně snižovali stupeň poplachu.

Zásah pokračoval i ve čtvrtek. Hasiči vyhledávali a dohašovali skrytá ohniska. Poplachový stupeň byl snížen na 1. 

Požářiště velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci.Požářiště velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci.Zdroj: HZS Středočeského krae

Na místě také pracovali vyšetřovatelé. Odpoledne už většina hasičů odjela, jedna dobrovolná jednotka zůstala u požářiště do dnešního rána.

Zdroj: Youtube

Vodu hasiči čerpali z požární nádrže v Tehovci, později pak zřídili čerpací stanoviště také z rybníku Požár v Louňovicích. Na místo dorazila také chemická laboratoř kvůli měření množství škodlivin v ovzduší.

„Pokud to situace dovolovala, bylo několik vodních proudů nasazeno vnitřkem budovy. Více proudů ale hasiči nasadili ze žebříků a plošin, neboť bylo zapotřebí hasit plameny zachvácenou střechu,“ popsal za středočeské hasiče Ladislav Holomčík.

Na místě pomáhal Český červený kříž, který se nabídl zajistit týlové zabezpečení, především pitný režim a stravu, a to až pro dvě stě hasičů.

Zdroj: Youtube

Společnost Hecht v prohlášení uvedla, že prodejna v Tehovci je kvůli požáru místního skladu na nezbytně nutnou dobu uzavřena. "Usilovně pracujeme na jejím znovuotevření," uvedla firma. Zákazníci podle ní mohou využít dalších 80 prodejen Hecht na jiných místech.