Areál provozu stojícího pod náspem dálnice D1 na Brno, zachvátil ve středu odpoledne obrovský požár. Ani rychlý zásah jednotky Sboru dobrovolných hasičů Ostředek, která byla u plamenů první, ale nezabránil rozšíření ničivého živlu na celou halu. S plameny pak bojovalo až do čtvrtečního rána 10 jednotek profesionálních hasičů HZS Středočeského kraje a dalších 11 jednotek SDH.

Cestu ohně k horám uskladněných pneumatik v okolí haly, pak přeťal vedle intenzivního hašení pěnou, nakladač, který k Ostředku přijel až ze Zbiroha. „Nakládal drť z pneumatik už zasažených ohněm a převážel ji do silážní jámy naplněné vodou,“ popsal část zásahu středočeský mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Hasiči v Bělčicích dohašují požár
ČIŽP uložila kvůli pneumatikám pokutu, majitel provozu se odvolal

Kvůli žárem zasažené konstrukci a nebezpečí jejího zřícení do haly statik hasičům zakázal vstup. Práce se ta ujal bagr, který objekt po kouscích rozebíral. Teprve pak do požářiště mohl vstoupit krajský vyšetřovatel hasičů a hledat příčiny požáru.

K němu ale možná vůbec nemuselo dojít. Jak už je v úvodu článku popsáno, z továrny měli obavy především obyvatelé Ostředka. A jejich zastupitelé hledali pomoc. „Stěžovali jsme si České inspekci životního prostředí na to, že pneumatik je v místě čím dál tím více a že haldy odpadu, který už továrna nezpracovala, přetékají na sousední pozemky i jedinou silnici do Bělčic,“ popsal včera pro Benešovský deník starosta Ostředka Marek Škvor, s tím, že stížnost osobně za obec posílal už v lednu loňského roku.

Jenže zpátky do Ostředka z ČIŽP příznivé zprávy nedorazily. „Inspekce mě odbyla tím, že naše stížnost je zbytečná, protože se už zabývají obdobným podnětem naší obce z roku 2013,“ potvrdil starosta Ostředka.

Objekt v areálu benešovských kasáren, který postihl kolem půlnoci 12. května požár, je podle místních obýván bezdomovci.
V kasárnách hořel objekt, v němž pobývali bezdomovci

Jediný, kdo na podnět obce z ledna 2016 reagoval, byl podle Marka Škvora hasičský záchranný sbor Benešov, který provozovateli továrny vytkl některé záležitosti. Do Ostředka pak po kontrole zaslal informaci, že připomínky Ostředka byly odstraněny. Jenže pak se množství pneumatik v Bělčicích začalo znovu výrazně zvětšovat. „Místní lidé nám poslali fotky a než jsem stačil připravit další stížnost, začalo to tam hořet,“ dodal starosta Ostředka Marek Škvor.

Majitelé továrny Sycorex získali na provozování továrny na zpracování vysloužilých pneumatik v Bělčicích dotaci. Udržitelnost projektu by měla končit letos. „Zatím se k tomu nebudu vyjadřovat,“ uvedl na opakovaný dotaz Deníku jednatel firmy Jakub Komárek.

A to vyvolává u Ostředeckých další obavy. Obcí kvůli tomu už kolují „zaručené“ informace o vzniku ohně i o tom, že po požáru majitelé z místa zmizí a domácím zůstane na bedrech likvidace opuštění ekologické zátěže. „Bojíme se velkých trablů, i když zatím nic takového potvrzeno není,“ přiznal starosta Ostředka a dodal, že další kroky ohledně kauzy obec bude řešit nejspíš s pomocí právníka. 

Hasiči v Bělčicích dohašují požár
Co všechno nesl černý dým z hořících pneumatik?