Škoda bude podle předběžných odhadů majitele zhruba 100 milionů korun, příčinu požáru dnes začnou zjišťovat vyšetřovatelé. Zraněn nebyl nikdo, z pátku na sobotu museli hasiči na několik hodin evakuovat pět lidí z okolních domů. ČTK to řekla mluvčí hasičů Dagmar Zemanová.

Požár v pražském Braníku.
VIDEO: V Braníku hořela budova. Hasiči v ní našli ohořelé torzo lidského těla

"Místo jsme předali majiteli, který musí zajistit 24hodinový dohled, hasiči přijdou dnes, tj. v neděli, i v pondělí na kontrolu," řekla Zemanová. "Policie je na místě, částečné ohledání jsme v sobotu provedli a je zdokumentováno dronem, ale teprve po dohašení bude moci na místo vstoupit policejní psovod se speciálně vycvičeným psem a můžeme začít dělat další kroky," řekla ČTK policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

V době nejvyššího stupně v noci z pátku na sobotu bylo na místě zhruba 110 hasičů. V Zápech zřídili provizorní čerpací stanici. Byl vyhlášen nejvyšší, čtvrtý stupeň poplachu, který hasiči snížili v sobotu před 02:30 na druhý. Statik doporučil stržení budovy.

Čtvrtý stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek. Při hašení v Zápech bylo nasazeno 30 vozidel a 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhaly i pražské. Chemická jednotka hasičů z Kamenice na místě monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili.