Výrazně pomohly deště předcházející oslavám. A také fakt, že třeba na rozdíl od loňska nafoukal vítr. Rovněž mohlo sehrát roli chladnější počasí, jež dokáže oslabit aktivitu samotných účastníků oslav.

O požáry sice nouze nebyla – často však bylo zřejmé, že souvislost s čarodějnickými oslavami neměly. Třebaže středočeští hasiči patřili podle údajů mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralové při hašení k nejzaměstnanějším v rámci republiky (společně s kolegy z Ústeckého kraje a z Prahy), vesměs se jednalo o méně závažné případy. A službu měli středočeští hasiči klidnější, než očekávali.

Ilustrační foto - déšť
Déšť vyprahlé půdě pomůže. Nesmí být ale jednorázový

Hasiče letos ve středních Čechách nejvíce zaměstnaly likvidace požárů odpadů a na podobných místech bez výraznějších škod. Ty na různých místech kraje řádily už v úterý odpoledne. Během večera a noci na středu pak hasiči takovéto zásahy zaznamenali především na Mělnicku – tam šlo nejprve o lokalitu Kanina, posléze pak Kostelec nad Labem, kde byl do této kategorie zařazen větší oheň, který zachvátil hromadu dřeva připraveného na štěpkování, a Chvatěruby – i na Kutnohorsku; zde se jednalo o Suchdol a Úmonín. Hořelo také v Příbrami, Třech Dvorech na Kolínsku, Rudné na Praze-západ a v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku.

K požárům travních porostů hasiči od večera do rána vyjížděli v Kolíně, v Luštěnicích na Mladoboleslavsku, rovněž v Kostelci nad Labem na Mělnicku a ve Lhotě na Praze-východ. Lesy pak hořely na Příbramsku, přímo u Příbrami a u Milína, a také u Hořovic na Berounsku.

V Berouně hasiči časně ráno vyráželi k požáru pergoly, v Neratovicích zase vzplála skládka. Během svátečního rána či časného dopoledne středočeští hasiči dokonce opakovaně likvidovali požáry vozidel. Nejprve to byla Rudná na Praze-západ, posléze Trhový Štěpánov na Benešovsku. Hasiči se však nevyhnuli ani dalším zásahům. K těm tradičně patří především asistence na místech dopravních nehod.

Ilustrační foto
Zájemce o prodej hub zvou hygienici ke zkouškám