Týká se to ale jen mohutnějších pyrotechnických show, které může iniciovat výrobce, dovozce, distributor pyrotechniky nebo osoba s odbornou způsobilostí a je nutný písemný souhlas vlastníka nebo správce pozemku, z něhož se bude ohňostroj odpalovat, případně i sousedních nemovitostí v bezpečnostním okruhu.

Přesto by profesionální hasiči byli radši, kdyby předem věděli i o odpalování rachejtlí, světlic a dělobuchů v menším rozsahu.

„Pokud se připravovaný malý silvestrovský ohňostroj bude skládat z pyrotechnických výrobků o hmotnosti do 10 kg čistého obsahu výbušných látek celkem, ohlašovací povinnost Hasičskému záchrannému sboru Středočeského kraje nevzniká!

Přesto budeme rádi, pokud organizátoři ohňostroj nahlásí prostřednictvím jednoduchého formuláře na našich internetových stránkách v záložce Evidence pálení," požádal Jan Ryšavý z HZS Středočeského kraje.

Nahlášený ohňostroj se objeví na mapce

Nahlášení připravovaného odpalování pyrotechniky v elektronickém formuláři Evidence pálení na webových stránkách středočeských hasičů zabere s uvedením lokality a telefonického kontaktu na pořadatele jen několik minut.

O zaevidování ohňostroje přijde nahlašovateli automatické potvrzení ve formě emailové zprávy. Požární stanice tak pro silvestrovskou noc získají přehled, kde se v jejich hasebním obvodu ohňostroj chystá a mohou účinněji v případě potřeby pomoci.

Zároveň se mohou omezit zbytečné výjezdy zásahové techniky kvůli falešným poplachům.

Využít informací z Evidence pálení mohou obecní úřady, městští strážníci i veřejnost, neboť na volně přístupné mapce se symboly plamínků jsou informace o lokalitách k dispozici.