Oheň způsobil majiteli vozu škodu 70 tisíc korun, zákrok hasičů pak uchránil před zničením další věci v hodnotě pěti tisíc korun.

Přes zákaz rozdělal oheň, tak dostal pokutu

Ani výstraha úřadů upozorňující na vysoké nebezpeční požárů nezabránila muži v založení ohně na okraji Pomněnic, místní části Benešova. „Kvůli obavě z rozšíření ohně na nedaleké pole a les upozornil oznamovatel hasiče na pálení trávy a větví,“ potvrdil Jaroslav Gabriel, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Potvrdil také, že se na místo sjela vozidla HZS Benešova a SDH Bedrč a hasiči zlikvidoval ohniště deset krát dva metry a také hořící trávu v okolí na ploše 100 metrů čtverečních. Muž, který nerespektoval výstrahu Středočeského kraje, obdržel za porušení požárně bezpečnostních předpisů pokutu.

U Bukovan vzplálo strniště, u Brzotic sláma

Padesát metrů dlouhé strniště vzplálo vedle pole u Bukovan nedaleko Týnce nad Sázavou. „Požár během sedmi minut zlikvidovali benešovští profesionální hasiči, kterým pomáhali jejich dobrovolní kolegové z Pecerad,“ připomněl mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Jaroslav Gabriel s tím, že nevznikla žádná škoda.

Stejně to dopadlo také při požáru řezačky slámy na poli u Brzotic na východě Benešovska. „Tam pro změnu zasahovali hasiči z HZS Zruč nad Sázavou a SDH Dolní Kralovice,“ poznamenal Gabriel.

Ilustrační foto.
Také na Benešovsku začaly žně a s nimi vypukly i požáry polí
Ilustrační foto. Likvidace plevele.
Náhrada za herbicidy? Motyky i horká voda