„Naše jednotka vyjela k hašení objektu asi v půl jedné v noci na základě požadavku policie. Objekt je určený demolici, ale samozřejmě jsme ho také prozkoumali, ale žádnou osobu jsme tam nenašli," informoval ředitel HZS Benešov Josef Setnička s tím, že během několika hodin se hasičům požár podařilo zlikvidovat.

Vzhledem k extrémnímu nasazení profesionálních požárníků při likvidace ohně v továrně na zpracování starých pneumatik u Bělčic nedaleko Ostředka, vyhlásil operační důstojník hasičů II. stupeň požárního nebezpečí. „To proto, že jsme potřebovali do hašení zapojit jednotky dobrovolných hasičů. Naši lidé jsou dost po dvoudenní akci u Bělčic momentálně dost vyčerpaní," vysvětlil Josef Setnička.
Příčiny vzniku požáru nyní zjišťuje policie a také vyšetřovatel hasičů.

Ohněm zasažený objekt je v těsné blízkosti cirkusového stanu. Cirkus Arlet v těchto dnech hostuje v Benešově a je k němu i jeho okolí, tedy i k objektu, který hořel, bezproblémový přístup veřejnosti. Proč začalo hořet, zjišťují nyní policisté a také vyšetřovatel hasičů. „Policie věc šetří jako podezření z přestupku na úseku požární ochrany. Přesná příčina požáru je ale stále v šetření. Pravděpodobně se jedná o nedbalost. Případ stále prověřujeme," uvedla tisková mluvčí benešovské státní policie Veronika Čermáková. Podle jejich slov žádná škoda kvůli požáru nevznikla.

Hasiči v Bělčicích dohašují požár
OBRAZEM: Hasiči v Bělčicích dohašují požár. Škody vyčíslili na 110 milionů

Na místě zůstal i nedopitý čaj

Na místo požáru jsme se za redakci Benešovského deníku vydali v ranních hodinách, několik hodin od samotného propuknutí ohně a jeho následného uhašení. O požáru věděly i obyvatelky blízkého bytového domu. „Vím o tom, že sem přijeli hasiči i policisté. Není se čemu divit, vždyť v tom objektu jsou pořád bezdomovci nebo drogově závislí," uvedla obyvatelka domu v blízkosti areálu benešovských kasáren. V okolí budovy bylo doopravdy viditelné, že objekt někdo obýval ještě nedávno. Na místě zůstal i hrnek s nedopitým čajem.

Po příchodu k budově, kde propukl požár, bylo viditelné, že oheň zlikvidoval velkou část objektu. I přes práci hasičů ale kolem deváté hodiny ráno stále z budovy stoupal dým. V jedné části domu hořelo. Na místo ale dorazili strážníci městské policie, kteří objekt zajistili bezpečnostní páskou a situaci tak začali řešit.

Hasiči v Bělčicích dohašují požár
Co všechno nesl černý dým z hořících pneumatik?