Telefonát na tísňovou linku je přivolal půl hodiny před půlnocí. Po příjezdu první jednotky k domu, kde plameny šlehaly ze střechy, hasiči zjistili, že všichni lidé, kteří byli původně uvnitř, jsou už v bezpečí, informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Tereza Sýkora Fliegerová. Upřesnila, že požárem byla zasažena zhruba čtvrtina horního patra domu o půdorysných rozměrech 20x15 metrů.

Vyhlášení druhého stupně požárního poplachu kvůli povolání většího počtu hasičských jednotek si v sobotu vpodvečer vyžádal požár rozestavěného rodinného domu větších rozměrů v obci Sibřina na Praze-východ.
Rozestavěný dům u Prahy vážně poničil požár. Příčinu zjišťují experti

Rozsah požáru si vyžádal vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a povolání posil. „Hasiči v dýchací technice nasadili k likvidaci ohně tři vodní proudy. Ve tři čtvrtě na jednu se podařilo dostat požár pod kontrolu,“ sdělila mluvčí. S tím, že požářiště pak bylo rozděleno na dva úseky, kde se hasiči zaměřili na vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek hoření. Bylo také možné začít omezovat počet zasahujících jednotek.

Hotovo bylo dvě hodiny po půlnoci. Po kontrole celého objektu s použitím termokamery se jednotky mohly začít vracet na své základny. Na místě zůstali pouze místní dobrovolní hasiči, aby zajistili dohlídku nad požářištěm až do čtvrté odpolední. „Proč v domě začalo hořet, je předmětem dalšího vyšetřování,“ konstatovala Sýkora Fliegerová.

Zasahující jednotky hasičů
Profesionální jednotky: Říčany, Jílové u Prahy
Dobrovolné sbory: Mnichovice, Senohraby, Struhařov, dále jako posily Hrusice, Ondřejov, Tehov, Turkovice a Všestary
Zálohy pro případ dalšího výjezdu: SDH Říčany, SDH Úvaly (za říčanskou stanici) a SDH Dolní Jirčany (za stanici v Jílovém) – ve všech případech pohotovost na vlastních zbrojnicích

Zdroj: HZS Středočeského kraje