Celkově radní schválili návratnou finanční výpomoc 4831 žadatelům, sdělila v pátek Deníku Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „Celková výše dosahuje 234 620 000 korun, konstatovala. Je tedy zřejmé, že většina zájemců využila možnost čerpat bezúročnou půjčku od kraje v maximální, padesátitisícikorunové výši; průměr dosahuje 48,6 tisíce. To není překvapením.

Očekávalo se nicméně – a to i podle ohlasů živnostníků na omezení, která přišla na jaře v rámci takzvané první vlny šíření koronaviru – že zájemců bude podstatně víc. Vedení kraje proto na poskytování půjček zajistilo bankovní úvar s výhodným úročením. Náměstek hejtmanky Gabriel Kovács v té souvislosti připomněl, že je to daleko lepší, než kdyby si jednotlivci nutně potřebující peníze museli půjčovat samostatně; leckdy i čerpáním nebankovního úvěru, a tudíž za podstatně tvrdších podmínek.

Ilustrační foto.
Končící radní navrhují, jak obcím rozdělit půl miliardy

Původně se kraji ozvalo o tisícovku zájemců víc, než nakonec půjčku čerpalo. Ukazují to elektronické registrace na webových stránkách, jichž krajský úřad zaznamenal celkem 5805. Žádost se však podávala dvoustupňově; podobně jako třeba v případě kotlíkových dotací: po vyplnění on-line formuláře na počítači bylo třeba dokument vytisknout a podepsaný zaslat či doručit krajskému úřadu ještě v papírové podobě.

Současně bylo nutné také provést takzvanou identifikační platbu ve výši jedné koruny – kvůli potvrzení čísla účtu budoucího příjemce půjčky. A ne všichni z těch, kteří začali registrací, proces podání žádosti dostáhli až do konce. Posledním termínem pro elektronické registrace žádostí byl 31. říjen, lhůta pro následné nezbytné kroky vypršela v pondělí 9. listopadu.

Pro překonání dopadů koronavirové krize si živnostníci mohli od kraje bezúročně půjčit částky od 10 do 50 tisíc korun. Vracet peníze budou bezhotovostně ve formě čtvrtletních splátek. Může to začít s odkladem; první splátka musí být uhrazena k 15. červnu příštího roku. Zcela dokončeno pak splácení musí být k 15. březnu 2024.

Daně - Ilustrační foto
Odpusťte nám odvody na pojištění, volají živnostníci. Stát ale říká ne