Problémy, které musel vlastník vodní plochy řešit kvůli odvolání neúspěšného uchazeče o milionovou zakázku, už Benešov po intervenci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně odstranil.

„Následně jsme předali všechny podklady Státnímu fondu životního prostředí," potvrdil místostarosta Benešova Roman Tichovský s tím, že fond dokumenty zkontroluje a vydá rozhodnutí o přidělení dotace.

„Jenže to může trvat i půl roku. Proto jsme si řekli, že už dál, na jaro, čekat nemůžeme, protože bychom kvůli tomu mohli akci zase o rok odsunout," míní benešovský politik. „Dohodli jsme se proto, že rybník vypustíme," řekl.

Z nádrže o rozloze téměř dvacet hektarů se v tuto chvíli valí první kubíky vody do Konopišťského potoka a dále do Sázavy v Poříčí. Aby se však mohlo začít s odbahňováním, rybník se musí vypustit celý. Vzhledem k tomu, že brigáda socialistické práce kvůli prosakování zalila kabernu betonem, nebude splnění tohoto cíle snadné.

„Bude proto nutné rozbít stavidla a prohloubit koryto této výpusti tak, aby vytekla veškerá voda. To uděláme do zimy," slíbil Tichovský.
Až voda opadne, dno vymrzne a vyschne, může se začít s odstraňováním usazenin. Jenže ve hře jsou velké peníze a ty Benešov na odbahnění v kase nemá.

„Pokud získáme dotaci, mělo by se v březnu nebo dubnu začít," plánuje místostarosta a připomíná ještě, že stavební povolení už město má.

Pokud Benešov dotaci na odbahnění nezíská, prakticky se nic převratného nestane. Za vlastní peníze opraví kabernu a probouranou část hráze u stavidel a rybník napustí. Ten pak bude dál sloužit tomu, k čemu je určen – sportovnímu rybolovu a rekreaci Benešáků.

Pokud by ale kaberna nešla opravit, musela by na jiném místě hráze, nejspíš přímo u stavidel, vzniknout nová. To jsou však zatím jen úvahy, které se potvrdí či vyvrátí ještě tento měsíc, až opadne voda.

„Předpokládám však, že dotaci dostaneme a rybník nakonec přece jen odbahníme," věří Tichovský. „Upravili jsme výběrové řízení a společnost, která se proti našemu původnímu rozhodnutí ohradila u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, se tentokrát už s podobným protestem neozvala," konstatuje Tichovský s tím, že právě proto už byla uzavřena s vítěznou firmou také smlouva na práce.

Pokud by však Benešov chtěl odbahňování rybníka hradit ze svého, potřeboval by na to 57 milionů korun. Právě tolik totiž za dílo dostane zmiňovaná firma, která soutěž Benešova vyhrála.