A prognóza podle starosty města Petra Hostka nevěstí nic dobrého. Už také proto, že monopolní dodavatel pitné vody, Úpravna vody Želivka, stále zvyšuje její cenu. Navíc se chystá kvalitu vody ještě zvýšit použitím nové technologie.


„Začnou používat filtry 
s aktivním uhlím, které 
z vody odstraní po předchozí běžné úpravě i zbytkové množství látek, které nejsou pro zdraví příznivé," vysvětlil starosta Benešova. „Předpokládáme, že se tím cena zvýší znovu až o dvě koruny," řekl Petr Hostek.


Dalším nepříznivým faktorem pro cenotvorbu vody v Benešově, jsou nejen náklady investované městem například do rekonstrukce a intenzifikace čistírny odpadních vod a rekonstrukce přivaděče pitné vody z Javorníka, ale také pokles její spotřeby. I zde platí paradox, že čím nižší spotřeba, tím vyšší cena. A spotřeba vody v Benešově se proti předešlým létům opravdu výrazně snížila.


Ale tento trend zapříčiněný skokovým snížením spotřeby vody společností Schreiber (dříve Danone, pozn. red.), se k radosti obyvatel města, podařilo zastavit.


Podle starosty Petra Hostka to vypadá, že spotřeba vody v Benešově zase začíná stoupat. Právě to může přinést v budoucnu zakonzervování ceny nebo jen její mírnější nárůsty.


„Bohužel Benešov do tvorby ceny nemůže aktivně zasahovat. Radnice před třemi roky podepsala s dodavatelem vody, firmou VHS smlouvu, která to vylučuje. To je pro mě tragédie," tvrdí starosta Benešova. „V tuto chvíli můžeme „cvičit" s cenou vody jen úpravou nájemného vodovodního potrubí, které je naše a které používá VHS pro distribuci svého produktu," vysvětlil starosta s tím, že cenu předloženou VHS, vždy akceptuje nejvyšší orgán města, zastupitelstvo a před ním ji vezme na vědomí také rada města.

Jak chce město Benešov situaci vyřešit, zjistíte v tištěné podobě Benešovského deníku s datem vydání 7. května 2016.