„Tyto kontejnery jsou rozmístěny zatím zkušebně a systém sběru bude průběžně vyhodnocován, případně rozšiřován nebo měněn," uvedl místostarosta Vlašimi Karel Kroupa s tím, že co nejvíce třídit směsný odpad ukládá obcím zákon o odpadech a je předpoklad, že v budoucnu nebude možno tento odpad na skládku vůbec ukládat.


Aby systém mohl fungovat, a vytříděný plast bylo možné předat k dalšímu zpracování, je důležité, aby v kontejnerech určených pro sběr směsného plastu končil jen přesně vymezený druh odpadu. Vedení města proto apeluje na veřejnost, aby v žádném případě do těchto nádob lidé neukládali bioodpad, směsný komunální odpad ani PET lahve a dodržovali pokyny, jimiž jsou nádoby označeny.


„Do těchto kontejnerů patří třeba obaly od kosmetických a hygienických přípravků, nejrůznější igelitové obaly, plastová víčka, kanystry a podobně," upřesnil Ladislav Slezák z odboru ŽP vlašimské radnice a podotkl, že odpad se ve Vlašimi třídí už od roku 1998 a lidé jsou již do velké míry poučení o zásadách a způsobech separace.Větší kusy plastu, jako třeba rozlámaný zahradní nábytek by podle instrukcí úřadu lidé měli odkládat hned vedle žlutých kontejnerů.

Karel Chlumec