Regionální vítěze, kteří budou kraj reprezentovat v celorepublikovém finále, porota vybírala celkem ze 376 živnostníků a firem.

Hrát si se slovy i příběhy bavilo Pavlu Krátkou od dětství. Když se jí narodil první syn, pustila se do psaní vážně – přičemž se začala věnovat jazykové propedeutice: hledání cesty k jiným jazykům prostřednictvím poznávání mateřštiny.

Její knížka Pohrátky nabízející 13 pohádek o cestách pavoučka Vincka zaujala režiséra mluveného slova Jana Jiráně natolik, že vznikla i audioverze. Své hlasy tomuto dílu propůjčili například i Jiří Lábus či Bára Hrzánová. Navíc se autorka rozhodla představit zájemcům z řad dětí i dospělých, jak se knížka vlastně rodí. Připravuje tvořivé semináře jak pro děti ze školek a základních škol, tak pro návštěvníky knihoven.

Speciální etikety

V kategorii firem porota nejvíce ocenila činnost společnosti Colognia. Ta především tiskne speciální etikety – dokonce i ty pro nevidomé, s Braillovým písmem – ale také produkuje rozmanité visačky, flexibilní obaly (včetně těch na potravinářské výrobky), nekonečné pásy nebo vstupenky.

Spolumajitel Pavel Kubáč vzpomíná, jak před 22 lety začínala firma od nuly – a dnes je podnikem se 129 zaměstnanci. Nežije ale z tradice. Využívá třeba i techniku DPG umožňující vyrobit speciální značky sloužící k vracení plastových láhví zálohovaných podobně jako flašky ze skla. To funguje třeba v Německu. U tiskáren také nebývá obvyklé webové rozhraní, jež zákazníkům umožní nejen spočítat si cenu, ale svou zakázku sledovat prakticky on-line.

Kolínská tiskárna samolepek se stala také vítězem v kategorii Vodafone Odpovědná firma roku 2018. Porotci ocenili nejenom dlouhodobou podporu sociálních, kulturních a sportovních projektů a úsilí o snižování dopadu z činnosti na životní prostředí, ale i přístup k zaměstnancům. Především důraz na sladění pracovní kariéry s rodinným životem, rovný přístup k odměňování mužů a žen, ale i šíři zaměstnaneckých benefitů či možnosti osobního rozvoje a vzdělávání.

Výsledky podnikatelských soutěží ve středních Čechách
* Česká spořitelna Živnostník roku 2018 Středočeského kraje:
1. Pavla Krátká (Lety) – psaní a tvorba originálních knih pro děti i dospělé
2. Miroslav Vybulka (Herink) – vývoj a výroba jednoduchých strojů a montážních pomůcek pro elektromontážní firmy
3. Zdeněk Moc (Starý Vestec) – podnikání v zemědělské výrobě

* Vodafone Firma roku 2018 Středočeského kraje:
1. Colognia press a.s. (Kolín) – moderní tiskárna
2. Chalk, s.r.o. (Suchdol) – výroba magnesia pro sportovní účely
3. EBAS spol. s r.o. (Benešov) – sériová kovovýroba

* Vodafone Odpovědná firma roku 2018 Středočeského kraje:
- Colognia press a.s. (Kolín) – moderní tiskárna

EET, ilustrační foto.
EET v papírové podobě? Stát uleví drobným podnikatelům
Ilustrační foto.
Aktivity ekocenter postaví na nohy miliony od kraje