Závěrečné učňovské zkoušky skládají v tomto týdnu necelé čtyři desítky studentů třetího ročníku oboru kuchař číšník odborného učiliště Vlašim Zámek.
Jejich úkolem je uvařit kompletní menu, prostřít slavnostní tabuli k určité příležitosti, předložit menu zkušební komisi a obsloužit členy rodiny. V cvičných kuchyních se tak míchá, smaží, krájí, vaří i ochucuje. A samozřejmě zdobí.
„Hodně našich absolventů bude pokračovat v nástavbovém studiu a někteří si už shání práci,“ říká vedoucí učitelka odborného výcviku a místopředsedkyně zkušební komise Marie Horálková a dodává, že účast rodičů na závěr zkoušek, kdy ochutnají připravovaná menu, je stoprocentní. Rodiny jsou u slavnostní tabule pro účastníky zkoušek psychickou podporou v jejich snažení.
Zkušební komise hodnotí každou zdánlivou maličkost u myslivecké, rybářské, vinařské či obchodní tabule. Obhájit, symboliku, estetický dojem, založení inventáře a znát veškeré podmínky servírování jídel i nápojů není právě snadné, i když se studenti připravovali na tuto chvíli po celé tři roky.
„Připravuji vejce plněná vídeňským krémem, čočkovou polévku s párkem, lososa s řeckou omáčkou a šťouchanými brambory a španělský mandlový svitek,“ prozradil nad růžovým rybím masem v kuchyni plné páry jeden z budoucích kuchařů. Přípravu náročného menu začali učni už v šest hodin ráno a šest porcí musí zvládnout do dvanácté, kdy přijdou natěšení rodiče.