Pokud nakonec zvítězí východní varianta dálnice kolem Benešova, bude Týnec uplatňovat podobné požadavky. Ale pouze pro nejzatíženější, Benešovskou ulici.

Ze dvou uvažovaných variant zvedlo ruku pro tu západní devět zastupitelů. Dalších šest přítomných, by raději vidělo dálnici kolem Benešova.

Na těchto zásadních bodech se shodli v pondělí večer zastupitelé města. Než se k tomu ale dobrali, trvalo to téměř dvě hodiny. Tak dlouho padaly připomínky a logické i zcela opačné argumenty. Nechyběly ani výtky na adresu vedení města.

Týnec se totiž nyní měl vyjádřit k posouzení vlivů dálnice D3 na život obyvatel. Už před časem odeslal zpět na ministerstvo životního prostředí odpověď na podobné téma. A v ní pak, že je vlastně jedno, kterou variantu dálnice stát postaví. A to hrozilo i nyní, v pondělí.

„Co jste pane starosto udělali pro ochranu občanů?“ tázal se, ale spíš vytýkal předchozí pasivitu města Oldřich Zadražil, tvrdý odpůrce západní varianty.

„Dálnice D3 není prioritou Unie, a o tom, kam se bude investovat nerozhodujeme my v Týnci, ale vláda,“ vysvětloval starosta Martin Kadrnožka.

Ženě v publiku vadilo zase, že sjezdy z dálnice budou kolem Týnce příliš hustě.

Opačný názor vycházející z logiky měla ale zastupitelka Věra Junová.

„Čím více bude přípojek k dálnici, tím to bude lepší,“ dodala.