„Protože jsme zjistili několik ohnisek nákazy jen na Vlašimsku," vysvětlil ředitel středočeské Krajské veterinární správy Zdeněk Císař.
Právě proto tam KVS vyhlásila mimořádná veterinární opatření směřovaná k jednotlivým chovatelům.

„Tam, kde byl klinicky i bakteriologicky mor včelího plodu prokázán, musely být včelstva usmrcena a spálena," vysvětlil Zdeněk Císař jediný stoprocentně účinný postup proti šíření nákazy.

V celém Středočeském kraji tento pro včelaře bolestný způsob likvidace nákazy postihl dvanáct včelstev. Osm z nich měli ve svých chovech včelaři z Vlašimska.

„Tato včelstva chovalo více včelařů, ale byli to lidé z jedné oblasti Vlašimska," připomněl ředitel krajských veterinářů Zdeněk Císař.
Mimořádná veterinární opatření se ale netýkala pouze likvidace včelstev. Očistným ohněm prošly všechny pomůcky vyrobené z hořlavých materiálů. A ty, co spálit nešly, čekala důkladná dezinfekce.

Tím mimořádná opatření skončila a včelaři si pak mohli požádat na Ministerstvu zemědělství o kompenzace pro obnovu včelstev.

„U chovatelů, u nichž se nákaza vyskytla a prokázala, se po roce provádí další kontrola ke zjištění účinnosti mimořádných veterinárních opatření," zdůraznil Císař s tím, že v ohniscích včelího moru veterináři také každých dalších pět let provádějí monitoring na toto závažné onemocnění užitečného hmyzu.

Šíření moru včelího plodu startuje například u nových včelařů, kteří pro založení svého chovu použijí starých pomůcek, jako jsou úly, rámky nebo staré zásoby.

„Spóry moru včelího plodu dokáží přežívat desítky let, proto je důležité se takových pomůcek zbavit spálením" upozornil šéf KVS.
Důležitá je ale také preventivní činnost včelaře. Zodpovědný chovatel kontroluje a stále zjišťuje příznaky, které by nasvědčovaly napadení včelstva zmiňovanou nemocí.

Mor včelího plodu se může do jinak zdravého chovu dostat i takzvaným oddělkem neznámého původu. Oddělek je v podstatě část včelstva i s včelí matkou, královnou, kterou si včelař pořídí kvůli založení nového chovu či rozmnožení toho stávajícího.

Šíření moru včelího plodu i dalších nemocí brání také zákaz nekontrolovaného cestování včelstev na pastviny.

„Pokud chce včelař svůj chov převézt mimo kraj, kde je hlášený, musí mít souhlasné stanovisko krajské veterinární správy. Ta ho vydává také na základě doloženého vyšetření včelstva," připomněl ještě ředitel KVS.

Podle ředitele Krajské veterinární správy Zdeňka Císaře se včelaři na Vlašimsku při vyšetřování včelstev na mor včelího plodu chovali velice vstřícně.

Právě proto tam nemuselo dojít, kvůli likvidaci zasažených včelstev, tak jako v jiné části středních Čech, k tahanicím mezi státní správou a včelařem, která nakonec skončila soudní pří.