Při úterní prezentaci Svatomartinského vína 11. listopadu, jak představují každoročně vinaři mladé víno z letošní sklizně, se Erik Lanžhotský přiznal, že jednou v životě ochutnal i krabičák. „Dostal jsem ho z legrace jako dárek k narozeninám. Sklenku jsem vypil, ale už nikdy více,“ připustil vinař, který do Benešova přivezl letošní mladé víno na ochutnání. „V krabicovém vínu se nedá nic hledat. Zpravidla jde o levný dovoz z přebytků hroznů za dotovanou cenu, kdy obal je dražší než obsah,“ dodal velkobílovecký producent.
Takzvaného Svatomartinského moku se v celé republice připraví 800 tisíc lahví. Od pětisetlitrových várek od malých vinařů až po tisícilitrové šarže. Tradici vinaři obnovili zhruba před čtyřmi lety. „Původně se 11. listopadu na svátek Martina jednalo o oslavu ukončení práce na polích a vinohradech, kdy sedláci vypláceli své pomocníky a sjednávala se další práce na příští rok,“ poznamenal Erik Lanžotský, podle kterého si už i středočeši zvykají na kvalitní vína, jsou ochotní si za jakost připlatit a především mladí konzumenti vyhledávají růžová vína. „Úterý 11. listopadu je prvním připomenutím letošní sklizně, která se, i když bylo teplo, kvůli nedostatku vláhy zdržela. Pro správnou cukernatost hroznů je kromě slunce důležitá i voda,“ podotkl jihomoravský rodák.