Ještě nedávno mu ale hrozila postupná zkáza. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž hodlalo zrušit odpočívadlo, 
u něhož motorest stojí a tím zařízení odstřihnout od provozu na dálnici i zákazníků.

„Teď už to vypadá lépe," řekl v pátek 1. června pro Benešovský deník provozovatel Rybiček Lukáš Zajíček, který odvrácení hrozícího konce motorestu věnoval půl roku života. „Záležitost jsem už projednali 
a naši právníci si předávají stanoviska. Myslím, že by to mělo dobře dopadnout," sdělil 
s tím, že dohoda o zachování přístupu z dálnice by měla být podepsána už příští týden.

Pokud by se ale naplnil první záměr ŘSD, tedy odříznutí motorestu od dálnice, hodlal Zajíček, který má nájemní smlouvu do roku 2046, požadovat odškodné 37 milionů.

Celý problém tkvěl v tom, že k Rybičkám se zajíždí a také se od nich vyjíždí přímo ze stoupacího pruhu pro pomalá vozidla. Proto ŘSD chtělo motorest od dálnice odříznout a odpočívadlo zrušit. Jenže Zajíček se postavil proti a napadl stavební povolení. To má ŘSD na rekonstrukci a rozšiřování dálnice o 1,5 metru. Kdyby nedošlo k dohodě, hrozil dlouhý soudní spor a až do vyřešení kauzy oddálení zahájení prací.

Ty má ŘSD rozdělené do roku 2018 do celkem jednadvaceti úseků mezi Mirošovicemi a Kývalkou. Práce mají začít právě v úseku dálnice kolem Rybiček, i když tam se už vozovka rozšiřovat nebude.

Dohoda by hrozící kolaps měla vyřešit jednoduše.

„ŘSD postaví nový pruh pro nájezd na dálnici z odpočívadla. A někdy v budoucnu pak i zvláštní pruh příjezdový," potvrdil Zajíček.

Během budování nového nájezdového pruhu, příští rok v létě či na podzim, zůstanou Rybičky od dálnice po dobu asi tří měsíců nepřístupné. Motoristé tam ale dostanou po silnici od Českého Šternberka a Šternova.