V průběhu sedmi sobotních kurzů se otevřou kuchyně ve vybraných dětských domovech a zájemci z řad veřejnosti zvládnou pod vedením předních odborníků cukrářského umění tradiční, sváteční, slané i sladké pečení. První lekce začíná v Dětském domově Pyšely 14. dubna od 14 do 18 hodin, kdy je na pořadu téma záviny.
„Pečení v našem povědomí neodmyslitelně k domovu patří. Sobotní škola pečení má nejen přenést rodinnou atmosféru do dětských domovů, ale především pomoci věcným darem a finančně. Pomoci mohou zájemci svou účastí, nebo zakoupením DVD kuchařky,“ říká produktová manažerka značky Hera a organizátorka Michaela Franěková.
Zajímavou zkušenost si z této akce odnesou také obyvatelé dětských domovů, kde se projekt uskuteční. “Pro emoční vývoj i vývoj identity dítěte jsou nejdůležitější právě zdánlivě banální společné činnosti, které jsou základem chodu rodiny a domácnosti. Při společném pečení mají děti příležitost zažít radost z tvoření, aniž by se musely bát hodnocení, jak je zvykem u většiny školních a organizovaných mimoškolních aktivit,“ vyjadřuje se k problematice aktivního trávení času s dětmi psycholožka Barbora Downes z Dětského domova Radost z Prahy 10.
Patronkou projektu je herečka z oblíbeného seriálu Velmi křehké vztahy Petra Špindlerová, která navštíví s filmovým štábem postupně všechny dětské domovy, kde budou přímo v rámci jednotlivých lekcí s účastnicemi kurzu natáčet DVD kuchařku. Ta vyjde před Vánoci v nákladu 50 tisíc kusů a výnos z prodeje se rozdělí mezi zúčastněné dětské domovy. „Věřím, že ji veřejnost přivítá a DVD se stane dobrým rádcem i pomocníkem v mnoha rodinách. A protože vyjde před Vánoci, tak i hezkým vánočním dárkem,“ doplnila Michaela Franěková.
„Tento projekt mě nadchl myšlenkou přiblížit slané i sladké pečení právě začínajícím kuchařkám,“ říká Pavlína Berzsiová, odborná garantka projektu a viceprezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ambiciózní projekt je určen zejména mladým maminkám, kterým záleží na dobrém stravování jejich rodiny, na domácí kuchyni, ale často jim chybí potřebné zkušenosti a bojí se prvního neúspěchu. „Recepty jsou sestavené tak, aby byly praktické, jednoduché, pro každou příležitost a výsledek stál za to. Příprava ve většině případů netrvá déle než půl hodiny,“ dodala s tím, že v dalších lekcí se postupně vystřídá výroba sušenek, koláčů, dortů, zákusků, cukroví, slaného pečiva a tradiční pečení.