A z toho proto také vyplývá, že se záměr prodávat městské byty dostává do určité krize. V prvé řadě totiž znovu půjde o cenu. A o drahé byty bude jen stěží takový zájem jako o byty 
s cenou nižší.

Obdobné podmínky však musela splňovat také zastupitelstva, která o privatizaci rozhodují, i v minulých volebních obdobích. Nikdo 
z tehdejších benešovských politiků se totiž nechtěl dostat za hranu zákona a nést za případný prodej nevýhodný pro město trestní odpovědnost. Právě to se podle starosty Benešova stalo v jednom velkém moravském městě.

„Obávám se, že se budeme jen těžko dostávat pod znalcem uvedenou cenu. Uvažovali jsme i o určitých benefitech, které by cenu bytů snížily, ale zákon nám tuto možnost zakazuje uplatňovat," potvrdil starosta Benešova Petr Hostek při tiskové konferenci města.

Benešov je, vzhledem 
k poloze k hlavnímu městu, velice lukrativní destinací a proto podle Hostka nelze očekávat, že by například bytovou jednotku s dispozicí 3 + 1, město mohlo nabízet za pouhých 400 tisíc korun.

Po předešlých privatizačních vlnách zůstalo městu Benešovu v držení už jen 1783 bytů. Pokud nakonec dojde až k jejich rozprodávání, první na řadě, komu město ubikaci nabídne, budou jejich současní nájemníci.

„Privatizace kvůli uvedeným skutečnostem nemůže být zdaleka tak masivní, jako se o ní uvažovalo dříve, kdy se hovořilo až o padesáti procentech prodaných bytů," potvrdil starosta Benešova.

Prodej menšího počtu bytů však podle starosty vyplývá z toho, a to nedávno potvrdil rozsáhlý audit, že jsou městské byty v Benešově, díky dlouholeté permanentní údržbě a rekonstrukcím, ve velice dobrém technickém stavu. Městu to ale přináší nejen shora popsané problémy, nýbrž i benefit v podobě snazších jednání s bankami o úvěrech.

Už v pondělí 19. září, při prvním poprázdninovém zastupitelstvu, by podle starosty měla vzniknout komise pro privatizaci, jak po ní volala opozice. Tedy i s jejími členy. Až dosud totiž o zamýšleném prodeji bytů jednal jen jakýsi poradní sbor sestavený pouze ze členů koalice a jejích podporovatelů. A už by se tam také mohlo úplně konkrétně hovořit o jednotlivých variantách prodeje městských bytů.

„Rozhodně si totiž na radnici nechceme privatizací přihřívat svou vlastní polívčičku. Chceme, aby do procesu byly zapojeny všechny subjekty ze zastupitelstva," dodal starosta.