Mezi složitě a zdlouhavě získanými informacemi je také ta, že jedním z nakažených je člověk z poříčské potravinářské firmy Mars. „Společnost Mars Wrigley Confectionery omezila ve čtvrtek 19. března výrobu na jedné lince továrny v Poříčí nad Sázavou. Důvodem bylo potvrzené onemocnění koronavirem Covid-19 u spolupracovníka ve výrobě,“ sdělila na dotaz Deníku Hana Janotová pověřená kontaktem s médii.

Potvrdila také, že k kažení pracovníka došlo přes všechnu osvětu, posílení hygienických opatření a přísné sledování zdravotního stavu i pohybu všech lidí ve firmě. „Bohužel se i tak stalo, že jeden ze spolupracovníků onemocněl v době dovolené,“ sdělila.

Všichni, kteří s nakaženým přišli na pracovišti do rizikového kontaktu, nastoupili do domácí karantény. Ani jeden z nich nepociťoval příznaky onemocnění. Firma opatření konzultovala s krajskou hygienickou stanicí a ta shledala, že proběhla v souladu s jejích instrukcemi.

Vladimír Kravjanský (vpravo) s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým při návštěvě benešovského pivovaru Ferdinand.
Krizový manažer poradil v dopise podnikatelům, jak by se měli zachovat

„Bezpečnost spotřebitelů, spolupracovníků i obchodních partnerů je naší hlavní prioritou,“ připomněl Michal Říha, generální ředitel továrny s tím, že od vypuknutí epidemie se s globálním vedením společnosti, vedle posílení hygienických opatření, připravoval Mars i na různé scénáře. „Proto jsme se rozhodli rozšířit okruh osob v karanténě na celou příslušnou směnu a dočasně i zastavit výrobu na relevantní lince. S ohledem na automatický provoz linky nemohlo dojít a nedošlo ke kontaminaci výrobků,“ ujistil Říha.

Celkově se opatření v poříčském Marsu dotklo 25 lidí. Vedení společnosti je dál kontaktu s krajskou hygienickou stanicí, orgány státní správy i vedením obce Poříčí nad Sázavou.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost klesla. Kam ji posune koronavirus?

„O situaci mě zástupci společnosti informovali v pátek 20. března. Požádal jsem je, aby sdělili zaměstnancům v karanteně, že jim poskytneme pomoc ve formě dodávání obědů nebo léků,“ řekl poříčský starosta Jan Kratzer. „Popereme se s tím, jako s čímkoliv jiným. Na zoufalství teď není čas,“ dodal.

Americká společnost Mars Wrigley Confectionery vyrábí cukrovinky a vyváží je do 60 zemí světa. Poříčská továrna produkuje ovocné bonbony a je druhá největší v rámci celého koncernu. V jejím areálu je také vývojové centrum.

Podle zprávy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje z pátku 20. března je na Benešovsku už 13 potvrzených případů onemocnění Covid-19. Stejný počet je jich v okrese Praha-východ a o jeden méně pak na Mělnicku. Aktuální čísla můžete sledovat ZDE.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník