Jenže baby boom a potíže 
s umístěním dětí do školek, které obce kvůli nedostatku zájemců nejprve zavíraly a pak s obtížemi otvíraly, dorazily na Benešovsko jen do některých základních škol. Ze tří měst s úřady s rozšířenou působností tohle tvrzení platí pouze pro jediné – Vlašim.

V tamních dvou základních školách mají kvůli tomu nyní šest tříd prvňáků. V nich se zapsalo 71 dětí v ZŠ Sídliště a dalších 87 v ZŠ Vorlina.

„Na Sídlišti otevřeli tři první třídy, jedna z nich, u nás vůbec poprvé, je s montessori výukou," informovala Miroslava Dolejšová z MěÚ Vlašim.
Loni měli ve Vlašimi prvních tříd jen pět. Dvě pro 59 dětí na Sídlišti. Na Vorlinu pak chodilo do tří tříd o žáka více.

I v Benešově se počet prvňáků proti loňsku zvýšil. Skokově ale rozhodně ne. Celkově v celém městě přibyli proti loňsku jen dva prvňáčci a školu navštěvuje 226 dětí v prvním ročníku.

Nejvíce v ZŠ Dukelská, jedenáct. Ve třech třídách se učí 89 dětí. Na Karlově mají dvě třídy s celkem 79 žáky. Proti loňsku tam ale ubylo hned 14 dětí. I v ZŠ Jiráskova mají tři třídy a tam 88 dětí, o dvě méně, než loni. Pouhé čtyři prvňáky, proti loňskému jedinému, má nyní ZŠ Konopišťská.

Naopak v Základní škole ve Voticích mají letos prvňáčku dokonce p devět dětí méně než v loňském školním roce.

„Počítali jsme s tím, že prvňáků bude víc," přiznala Ladislava Trachtová, která má na votické radnici na starosti školství s tím, že do votické základní školy dochází letos dvaašedesát dětí do prvního ročníku, ale dalších sedm má pro letošek odklad.