Pivovar Ferdinand má optimistické vyhlídky, jen letos investuje 10 milionů korun
Benešov – V letošním roce plánuje benešovský pivovar do oprav a investic vložit zhruba 10 milionů korun. Hlavní investicí by měla být další etapa prací v oblasti úspor energií a do finále vstoupily také práce na projektu vlastní pivovarské restaurace. Štamgasti ji najdou přímo v areálu pivovaru. Pivovar Ferdinand používá k výrobě piva technologii spodního kvašení a dozrávání v ležáckých sklepích. Je jedním z posledních pivovarů v České republice, které provozujících vlastní sladovnu.
A právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec. Navíc všech osm druhů piv vzniká podle původních receptur, protože, jak se v Benešově říká: . „Skutečné pivo, tedy světlý ležák, je jenom slad, chmel a voda, nic míň, nic víc."
Ročně se v Benešově vyrobí až 2300 tun sladu. Díky spolupráci s německou firmou Weyermann se benešovský slad dodává také k zákazníkům do zámoří, kam ročně putuje více než 600 tun této pivovarské ingredience.
Celkový výstav za loňský rok byl 25 tisíc hektolitrů piva, což je o proti roku 2014 o 1200 hektolitrů více.
Navíc má produkce benešovského pivovaru vzestupnou tendenci a to i díky podzimní novince v podobě třetinkových lahví. Právě jejich zavedením se pivovar snaží dostat i na místa, kde se standardně pivo netočí. V tomto novém a atraktivním balení zatím můžeme najít pět speciálů, jako je světlý speciál d´Este, Sedm kulí, Max 11°, tmavý ležák 11°a světlý ležák Premium. Všechna tato piva vlastní ocenění České chuťovky.
Pivovar je nejsilnější značkou v regionu Benešova, ale postupně se mu daří dostávat i za tyto hranice. V současné době je vidět i za hranicemi Benešovska – v Brně, Hradci Králové a Jindřichově Hradci.
V Praze je možné zajít na Ferdinanda do více než třiceti provozoven. Nejznámější jsou asi restaurace Ferdinanda v Opletalově a Karmelické ulici v centru Prahy, U Rusů v šestém pražském obvodu nebo Libocký dvůr v Liboci. Mimo restaurace funguje také služba Ferdadomu.cz, kdy každou středu pivovar zaváží předem objednané pivo na pražské adresy.
V současné době pracuje v benešovském pivovaru 30 stálých zaměstnanců a i díky expanzi stále přijímají nové obchodníky. Většina roční produkce piva se prodá zde v Čechách, asi pět procent produkce pivovar exportuje.
Dalším odbytištěm piva by v budoucnu měla být nově vybudovaná restaurace, přímo v areálu pivovaru. Restaurace bude nabízet vybraná točená piva, prvorepublikovou kuchyni a recepty, které měl v oblibě arcivévoda František Ferdinand d´Este.
„Našim zákazníkům chceme nabízet celý příběh pivovaru a ten se neobejde bez samotné prohlídky pivovaru s ochutnávkou našich piv," dodal Petr Dařílek, jednatel Pivovaru Ferdinand.
Ladislav Lojka