Obchodníkům v potížích přitom nepomůže podle jejich představ ani záchranný program COVID Nájemné. Stát v něm nabízí, že zaplatí polovinu nájmu, pokud pronajímatel odpustí dalších 30 procent částky. Na nájemce by tak mělo zbýt pouhých 20 procent nájmu. Ani to se však neobejde bez komplikací.

Kancelář, datová schránka, podnikání. Ilustrační foto
Ovládat datovou schránku je teď hračka. Živnostníci a školy ušetří tisíce

Obchodníci - InfografikaZdroj: Deník„Při jednání s obchodními centry o slevě často narážíme na drsné podmínky prodloužení stávajících kontraktů,“ uvedl generální ředitel Alpine Pro Václav Hrbek.

Někdy pronajímatel podmiňuje snížení nájemného uzavřením nové smlouvy. Podmínky takových smluv, jejichž platnost se může vyšplhat až k deseti letům, přitom mohou být i likvidační, tvrdí obchodníci.

Založili proto Retailovou asociaci, jež má bránit jejich zájmy. Žádají po vládě program, jenž by pomohl obchodům, které se zatím státní pomoci nedočkaly. Do programů s podporou Českomoravské záruční a rozvojové banky se nepodařilo zapojit třem čtvrtinám členských firem asociace.

Hrozí vyhazovy

Firmy propad řeší propouštěním. Téměř čtvrtinu zaměstnanců během dubna a května propustilo 40 procent z nich, pětina členů asociace plánuje v letošním roce další vyhazovy.

Jednou z cest, jak se s výpadkem příjmů poprat, je pro většinu obchodníků on-line prodej. Bez e-shopu či jiné formy prodeje přes internet se letos hodlá obejít jen třetina z nich.

Ilustrační foto
Koronavirus sebral práci desítkám tisíc lidí. A bude hůř

„Zákazníci změnili své nákupní chování a protože neměli jinou možnost, přešli na tento způsob placení a hodlají u něj zůstat,“ řekl Deníku Tomáš Potměšil z poradenské společnosti KPMG. Potíže podle něj mohou mít dosud méně navštěvovaná obchodní centra i ta, jež spoléhala na turisty. „Obávám se, že lidé omezí cestování a turisté se nebudou vracet tak rychle, jak by si obchodníci představovali,“ dodal.