Nestojí za ním kdosi neznámý nebo snad nějaké nové partnerství. O součinnosti firem Beneš a Lát sídlící v Poříčanech na Kolínsku a Cardam z Dolních Břežan (u jejíhož vzniku ostatně stály společnosti Beneš a Lát, Česká zbrojovka a Fyzikální ústav Akademie věd ČR) bylo v uplynulých měsících hodně slyšet v souvislosti s přípravou výroby opakovaně použitelné polomasky s možností namontovat filtry nabízející ochranu nejen před koronavirem.

Tu se na jaře v reakci na nedostatek ochranných prostředků po vpádu koronaviru podařilo bleskově vyvinout týmu Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického v Praze. Původně pro výrobu na vybraných typech 3D tiskáren – a následně, i za přispění středočeských techniků, přizpůsobit pro velké série ze vstřikovacích lisů.

Spolupráce vědců a techniků

Fyzikální ústav usiluje o povznesení již osvědčené spolupráce na další úroveň – s tím, že klíčovou roli při přenášení objevů vědců do průmyslové praxe a rozvoji uplatňování špičkových výrobních i materiálových technologií sehraje právě Brain 4 Industry.

Laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Lasery v Dolních Břežanech nabízejí kapacitu pro boj s koronavirem

Novinky, které odtud vzejdou, by se do budoucna měly uplatňovat například v automobilovém průmyslu, výrobě leteckých komponentů, ale třeba i ve slévárenství nebo v obranném průmyslu – či v tak odlišném oboru, jakým je výroba pomůcek pro zdravotníky. Počítá se například i s projekty v oblasti výzkumu rozvoje umělé inteligence, zdokonalování automatizovaných systémů řízení či uplatnění laserových technologií ve výrobní praxi.

Spolumajitel poříčanské společnosti Jan Lát upřesnil, jaké je hlavní poslání centra: spojení svou „odlišných světů“ v podobě zlepšení spolupráce českého průmyslu a české vědy. Přičemž otevřenou cestu ke špičkovým technologiím a poznatkům budou mít i malé a střední firmy.

Měnit montovnu v „mozkovnu“

Plány jsou již zcela konkrétní: ředitel fyzikálního ústavu Michael Prouza očekává, že se podaří sehnat peníze, aby v létě mohla začít stavba nové samostatné budovy centra, jež zřejmě bude známé i pod označením B4I. Jeho cílem je otevřít firmám cestu k novým výrobkům a zlepšování těch současných, stejně jako k vyšší produktivitě.

Z workshopu Středočeského inovačního centra a Česko-slovenského studentského klubu Imperial College.
Středočeská výzkumná centra lákají mozky z Londýna

A prostředky, které tomu napomohou? Matematické modelování, simulace, digitalizace či 3D tiskové technologie. Záměru fandí i starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN), který je současně předsedou správní rady regionu STAR a také náměstkem středočeské hejtmanky. „Měníme Česko z montovny na mozkovnu,“ shrnul své myšlenky do několika slov.

Výzkumníci z fyzikálního ústavu, zaměřující se na vývoj pokročilých technologií, mají spolupracovat právě s partery, jejichž kooperace se již osvědčila. Manažer projektu Jakub Beneš z akciovky Beneš a Lát připomněl mimo jiné součinnost s výzkumně vývojovým pracovištěm CARDAM, partnerství Ústavu termomechaniky Akademie věd ČR, ale i spolupráci se Středočeském inovačním centrem či vědecko-technologickým klastrem STAR Research & Innovation Cluster.

Co řekli o centru Brain 4 Industry:

- Jakub Beneš, ředitel závodu Z02 společnosti Beneš a Lát: B4I si klade za cíl umožnit podnikům, zejména malým a středním, přístup ke klíčovým znalostem, softwaru, technologickým platformám prototypovým řešením a testovacím systémům.

- Pavel Jovanovič, Business manažer Středočeského inovačního centra (SIC): Digitalizace a pokročilé technologie jako 3D tisk a aditivní výroba mají zásadní význam pro to, aby české firmy zvýšily svou produktivitu.

- Ondřej Kurkin, jednatel společnosti CARDAM Solution: Dokážeme malým a středním podnikům nabídnout možnosti, které nejen zvýší jejich konkurenceschopnost, ale také otevřou dveře pro jejich další technologický rozvoj.

- Jan Brajer, vedoucí výzkumného programu Laserové aplikace pro průmysl: B4I bude pomáhat firmám dávat důraz na věci, které mají při výrobě největší vliv na konečnou kvalitu a cenu výrobku.