To potvrdil třeba sadař Zdeněk Žert z Ovocných sadů Bříství. „Letos to bylo složité v tom, že na jaře byly větší mrazy, kdy jablka pomrzla. Potom byl problém s vysokými teplotami,“ podotkl. Potíže dělají prý i škůdci. Když totiž málo prší, přemnoží se. „Navíc byl problém s kroupy, kdy v našem případě máme ovoce poškozené. Nebýt těchto vlivů, tak by úroda mohla být dobrá,“ vysvětlil Žert.

Za průměrnou označil úrodu Tomáš Richtr z marketingového a obchodního oddělení společnosti Ekofrukt Slaný. Jejich území se sice kroupy vyhnuly, mrazy ale ne. „Přehnaly se přes nás nějaké mrazíky, které část úrody zničily,“ shrnul.

I když je jablek méně, než tomu bylo v minulosti, k lidem se ovoce přesto dostane. A to jak přímo, nebo zpracované v různých výrobcích. Středočeská jablka mají široké využití. Ovocné sady Bříství se specializují na konzumní jablka, nechávají z nich ale i ve spřátelené firmě vyrábět vlastní mošty. „Máme tak záruku toho, že se tam nedostane cizí jablko,“ vysvětlil Zdeněk Žert.

Výrobu dalších produktů z jablek ale nechávají jiným. Například právě Ekofruktu Slaný. Tam si nechávají sušit jablka nakrájená na plátky v podobě křížal nebo chipsů, případně ve formě malých kostiček, které používají do jablečných tyčinek. „Máme i organické bio typičky, jelikož máme i biosad, tak používáme i naše vlastní bio jablka,“ vysvětlil Tomáš Richtr.

Stejně tak jablka končí v moštu či cideru. „Stále jde o velmi moderní alternativu k pivu pro lidi, kteří nemají pivo příliš rádi,“ podotkl.

Další problém ovocnářů
Ovocnáři se potýkají s problémem, kterým je nedostatek pracovních sil. Řekl to Michal Petrů ze Sadů Tuchoraz. „V této zemi nejsou lidi na práci, naše republika má přísný systém na zaměstnání lidí z Ukrajiny, což jsou nejbližší volní lidé na práci,“ zhodnotil současnou situaci na trhu práce. Zařídit vše potřebné pro takového pracovníka může podle jeho zkušeností trvat klidně půl roku. „Jsme z toho zoufalí, co se týká pracovníků,“ podotkl.