Rada Středočeského kraje tam totiž schválila při prvním prázdninovém zasedání podpis smlouvy na poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Právě díky tomuto dokumentu dojde realizace dlouholetý záměr výstavby lávky.

„Milovníci cyklistiky se tak mohou těšit na příjemnější jízdu a nový dvousetmetrový most přes řeku Sázavu, který jim zajistí Středočeský kraj s využitím evropských peněz a který tak prodlouží severojižní dálkovou cykloturistickou trasu Greenway," píše ve své tiskové zprávě Středočeský kraj.

Cílem projektu s názvem Zlepšení podmínek pro pravidelné využívání cyklodopravy v úseku Zbořený Kostelec a Týnec nad Sázavou, je výstavba dvou nových cyklostezek a přemostění Sázavy lávkou pro pěší a cyklisty, přičemž cyklostezky by měly sloužit především jako ekologická alternativa dopravy.

„Přeložením současných cyklotras dojde k výraznému zlepšení cyklodopravy v úseku Nespeky – Zbořený Kostelec – Týnec nad Sázavou a zlepšení návaznosti na veřejnou hromadnou dopravu," slibuje kraj.

Nová lávka přes řeku Sázavu u Zbořeného Kostelce bude měřit 201 metrů a má přijít na třiadvacet milionů korun. Nový úsek cyklostezky pak bikery přivede po trase dlouhé 1790 metrů do centra Týnce nad Sázavou a propojí toto město s turistickými oblastmi v severovýchodním směru. největší výhodou tohoto nového úseku pak bude to, že kolaři projedou zcela mimo frekventované trasy veřejných komunikací.

„Celkové plánované výdaje projektu zahrnující cyklostezku i vybudování mostu jsou ale 31 milionů korun. Dotace z rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy bude v této částce činit zhruba 24 milionů korun.

Od roku 2009 vzniklo ve Středočeském kraji 101 kilometrů cyklostezek. Na jejich projektovou přípravu poskytl kraj obcím a městům v letech 2005 až 2010 dotace 16 milionů korun.

Výkres č. 1 k lávce ve Zbořeném Kostelci najdete zde.

Výkres č. 2 k lávce ve Zbořeném Kostelci najdete zde.