„Byla to pochybení závažná," potvrdil ředitel Odboru hygieny Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař.
Připomněl, že se nejčastěji jednalo o neznačené skladované suroviny živočišného původu a rozsypané suroviny po v mrazírenském nebo skladovacím prostoru.
Častým nedostatkem byly také chybějící doklady k potravinám uloženým ve skladech, prošlé záruční doby na polotovarech či chybné skladovací podmínky. A právě taková pochybení skončila uložením sankcí.
„Jedno takové velmi závažné pochybení jsme objevili při kontrole v restauraci na Slánsku," potvrdil Zdeněk Císař.
Právě tam veterinární správa našla zboží neznámého původu. Zboží nemělo ani žádné dodací listy a mělo také s prošlou lhůtu.
„Takové zboží, konkrétně se jednalo o drůbeží maso, neprošlo veterinární kontrolou a mohlo být získáno nelegálně, protože neznáme jeho historii," tvrdí Zdeněk Císař.
Pokud by se jednalo o zvěřinu, má KVS a Policie ČR dohodu o spolupráci, na základě níž pak probíhá vyšetřování, kde se takové maso vzalo a zda nepochází z trestného činu. Tím je podle zákona pytláctví.
Na Slánsku majitel musel maso zlikvidovat v kafilérii. Že tak učinil, potvrdil dokladem z asanačního zařízení. Kromě toho si vysloužil i finanční postih ve výši deset tisíc korun.
Za letošní rok tak provozovatelé restaurací v kraji do státní kasy přispěli, kvůli své nedůslednosti, částkou téměř 140 tisíc korun.
V ní je zahrnuta také suma 15 tisíc korun, kterou veterináři jako sankční poplatek uložili provozovateli restaurace z Benešovska.
Další podrobnosti najdete v tištěném vydání Benešovského deníku s datem vydání 12. srpna.