První se objevilo v Prosečnici, kde celníci zjistili a zajistili načatou lahev bez kolku. Provozovna ale zůstala dál otevřená.

Podle Martiny Kaňkové, tiskové mluvčí Generálního ředitelství cel, celníci na Benešovsku zkontrolovali během víkendu 15. a 16. září na 50 provozoven. Při tom odebrali 126 vzorků. Do celních skladů při tom převezli celkem 130 litrů lihovin.

„Metylalkohol jsme nikde nezjistili, ale celníci odhalili v provozovnách v Trhovém Štěpánově, Sedmpánech a Souticích lahve, které byly sice opatřené kolky, ale prodejci k tomuto zboží neměli potřebné nabývací doklady," uvedl Pavel Mareš šéf policistů na Benešovsku s tím, že zmiňované zboží celníci zabavili a vydají je teprve po předložení požadovaných dokumentů.

Další šťára se odehrála podle vedení města Benešova v provozovně v Tyršově ulici ve čtvrtek 20. září. Orgány tam šly najisto, protože se od dalších provozovatelů náleven v Benešově dozvěděly, že právě v Tyršově ulici je prý provozovna, kde se k alkoholu dostanou bez potíží i mladiství.

„Naši strážníci tam provedli kontrolu a objevili alkohol v nekolkovaných lahvích. Druhý den byla provozovna uzavřena," sdělil pro Benešovský deník ve čtvrtek 27. září starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

O případu se teprve od Benešovského deníku dozvěděli ten den i kriminalisté. Proto se k němu nemohli vyjádřit.

"Samotného mě to zajímá, podívám se na to," uvedl zkušený vedoucí Oddělení hospodářské kriminality PČR Benešov Jan Záklasník.

O případu vědí podle všeho celníci. Příliš sdílní ale nebyli.

„Ano slyšela jsem o tom," potvrdila mluvčí Celního ředitelství Praha Martina Kaňková. „Případ je nadále v šetření, více informací vám proto nepovím," dodala ve čtvrtek 27. září odpoledne.