Za 5,6 milionu korun s podporou dotací ji letos pro Týnec dokončí Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Vlašim.

Právě názor veřejnosti kritizující množství vymýcených stromů a keřů, stál na začátku prověřování IŽP. Její pracovníci do Týnce dorazili na začátku března a fyzicky zkontrolovali třináct lokalit. Současně s nimi porovnali i administrativní stránku obnovy zeleně. A výsledek v prověřování? Vše je v pořádku!

„Jsem ráda, že inspektoři nenašli žádné chyby," uvedla místostarostka Týnce nad Sázavou Adriana Bursová s tím, že prověrka zjistila současně i to, že ČSOP Vlašim postupuje přesně podle projektu, který schválila Agentura životního prostředí. „ČSOP pracuje podle pravidel a neděje se nic nezákonného," řekla Bursová.

Inspektoři posoudili i oprávněnost zásahů do zeleně na svahu pod kostelem Šimona a Judy ve staré části města. Čtyři ze šesti teprve deset let starých lip lemujících schodiště ke kostelu, mají dřevorubci podle projektu také pokácet. To čeká i dalších sedm stříbrných smrků v Chrástu nad Sázavou sídlišti.

Inspektoři prošli obě zmiňované lokality a přes nesouhlas občanů se podle místostarostky shodli na tom, že má kácení pokračovat podle projektu dál.

Projekt Obnova veřejné zeleně v Týnci pokračuje také u obnaženého nového hřbitova.

„Místo tújí bude na stejné místo vysázený živý plot z tisů," potvrdila Jitka Šebková z kanceláře tajemníka Městského úřadu Týnec s tím, že pařezy pokácených lip na hřbitově, jejichž kořenový systém poškozoval blízké hroby, budou v nejbližší době vyfrézované.

To už se stalo s pařezy tújí u obvodového oplocení. Totéž čeká pařezy v Okružní ulici mezi panelovými domy a v Chrástě nad Sázavou na sídlišti. Na jaře pracovníci ČSOP vysází v Týnci nové stromy a keře.