Potvrdil to včera pro Benešovský deník zástupce ředitele akciové společnosti Líšno, největšího producenta ryb na Benešovsku, František Kalous.

„Horko a sucho způsobily, že ryb bude letos rozhodně méně," uvedl rybář. Při dotazu na konkrétní vodní nádrž 
v Semovicích řekl: „Ryby budou mít sice průměrnou velikost, ale bude jich menší množství."

Na Benešovsku se letošním vrcholem rybářských žní stane příští týden právě výlov Semovického rybníka nedaleko Bystřice. Výlovy, které začaly v úvodu října, se tak na Benešovsku dostávají do své druhé poloviny a skončí na začátku příštího měsíce.

Semovické vodní dílo s rozlohou více než osmadvaceti hektarů rybáři z Líšna začali vypouštět už na začátku týdne. Voda ze Semovic, společně se současnými dešťovými srážkami, pomáhá doplnit dva nížeji položené rybníky napájené Konopišťským potokem.

Zatímco hladinu rybníka Papírna doplní voda ze Semovic jen „kosmeticky", spodní Konopišťský rybník čeká na vydatný přísun vody doslova jako na milost boží. Nádrž se po odbahnění plnila jen pozvolna a tlení organických částí na jejím dně zásobovalo okolí nepříjemným zápachem.

Semovický rybník je druhý největší na Benešovsku a jeho majitel, akciová společnost Líšno, ho loví jen jednou za dva roky. Největší rybník, Podhrázský, s plochou téměř 50 hektarů, tak přijde na řadu až napřesrok. Ze Semovické nádrže rybáři loví ke třem stům metráků ryb.

Další podrobnosti o výlovech rybníků na Benešovsku najdete v tištěné podobě Benešovského deníku s datem 17. října.