České firmy vyrobily během šesti týdnů přes devět milionů litrů dezinfekce na ruce s označením Anti-COVID. Na webu to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Nadměrný náklad "obří plechovky" coby nového separátoru pro JE Temelín projel Zlínským a Olomouckým krajem
PODÍVEJTE SE: "Obří plechovka" pro temelínskou elektrárnu projížděla Českem

Úřad v polovině března oznámil, že kvůli pandemii koronaviru je na trhu nedostatek dezinfekčních prostředků. České společnosti následně začaly vyrábět dezinfekční prostředky na ruce podle receptury, kterou doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO). Výroba, kterou umožnila výjimka ministerstva zdravotnictví, skončila na konci dubna.

V přiložené fotogalerii se můžete podívat, jak vypadá výroba Anti-COVIDU bohumínské Bochemii.

Ministerstvo průmyslu a obchodu na webu uvádí, že vyrobenou dezinfekci Anti-COVID lze prodávat do poloviny srpna. Původní termín, který počítal s polovinou května, byl podle resortu posunut na základě vyhodnocení došlých podnětů po dohodě s ministerstvem zdravotnictví. Podle dřívějších informací vyráběly dezinfekci Anti-COVID například firmy Čepro, Zenit, Ing. Petr Švec - Penta, Pragochema, Enaspol, DF Partner, Farmak Moravia, Rina, Druchema, Ethanol Energy, Preol, Aveflor, Aroma nebo Proxim.

Výroba dezinfekce ve společnosti Bochemie Bohumín, 1. dubna 2020. Společnost také vyrábí dezinfekci Anti-COVID.
PODÍVEJTE SE: Takto vyrábí Anti-COVID v Bohumíně, 5 tisíc litrů každý týden

Část dalších firem si stěžovala na chybějící povolení dezinfekci vyrábět, některé svazy si přitom stále stěžovaly na její nedostatek. Hospodářská komora ČR na začátku dubna uvedla, že podle jejích informací na povolení vyrábět dezinfekci čekalo už tehdy řadu dnů několik velkých společností.

MPO tehdy argumentovalo tím, že i proto, že výroba dezinfekce Anti-COVID je omezena mimo jiné trváním nouzového stavu, umožnilo ministerstvo zdravotnictví od 24. března vyrábět dezinfekci na ruce podle receptury WHO všem subjektům, které podají do Registru chemických látek a prostředků příslušné oznámení.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Muzeum Policie ČR vyzývá: Pošlete roušky! Vytvoříme sbírku pro budoucí generace

"Očekáváme značný nárůst počtu výrobců dezinfekce na ruce, ale tentokrát pod různými obchodními názvy. Objemy výroby a dodávek těchto prostředků na rozdíl od dezinfekce Anti-COVID již výrobci MPO hlásit nemusí," sdělil tehdy náměstek MPO Eduard Muřický.

Například farmaceutická společnost Zentiva dnes oznámila, že ve výrobě dezinfekce na ruce pokračuje a během května uvádí na trh svoji vlastní značku. "Občané České republiky by se měli chránit před nákazou i po ukončení nouzového stavu, a proto se Zentiva rozhodla ve výrobě vlastní dezinfekce pokračovat," uvedla generální ředitelka firmy pro ČR a SR Soňa Porubská.

Řada firem také pokračuje v pomoci potřebným. Zentiva dnes sdělila, že daruje 60.000 kusů dezinfekce nemocnicím v ČR a Praze 10, kde působí. Například společnost Colgate-Palmolive pak tento týden uvedla, že daruje výrobky v souhrnné hodnotě přes 1,4 milionu korun Českému červenému kříži a Nadaci Krása pomoci, aby tak pomohla v boji proti šíření onemocnění covid-19 v České republice. Iniciativa je součástí globálního programu společnosti, jež zahrnuje mimo jiné podporu celosvětové kampaně #SafeHands Světové zdravotnické organizace (WHO), v rámci které Colgate-Palmolive vyrobí a daruje 25 milionů mýdel.

Pendolino (na snímku v nové myčce v Bohumíně) se vrátí na koleje.
Dálkové spoje ožívají. ČD vrací na koleje mezi Ostravskem a Prahou Pendolino