Oficiálně to oznámil Krajský úřad Středočeského kraje.

„Obdrželi jsme žádost od oznamovatele, společnosti Biostanice Vlašim, o ukončení projednávání dokumentace vlivů na životní prostředí EIA. Důvodem je rozhodnutí investora o ukončení přípravy záměru Bioelektrárna Vlašim, a to na základě nejasností v legislativě podpory obnovitelných zdrojů," uvedl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Josef Keřka s tím, že úřad proto ukončuje další projednávání dokumentace záměru podle zákona a nevydá stanovisko EIA. To je nezbytným podkladem pro případné další řízení a bez něho nemohou být vydána žádná následná rozhodnutí.

Zpráva kraje potěšila všechny odpůrce bioelektrárny.

„Jsem rád, že se ve Vlašimi a širokém okolí lidé probudili a zvedla se taková veliká vlna odporu proti této nesmyslné stavbě," uvedl Jan Dufala, starosta Pavlovic, v jejichž katastru mělo být zařízení postaveno.

Starosta také zdůraznil, že k ukončení záměru výstavby bioelektrárny došlo díky společnému úsilí během rozsáhlé petiční akce.

„Dík patří všem, kteří se podíleli na organizaci petičních míst a na sběru podpisů. Během dvou dnů se podařilo vybudovat dvacet oficiálních petičních míst po Vlašimi a okolí. Našli se dobrovolníci, kteří vytvořili webové stránky a facebookový profil. Díky tomu se informace rychle šířily. 
S tak rychlým průběhem ale málokdo z nás počítal," dodal Jan Dufala s tím, že by rád věřil, že je vše u konce, i když o tom, že je zcela vyhráno, není ani dnes zcela přesvědčen.

KAREL CHLUMEC