Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého se do pilotního programu kolem Želivky přihlásilo dvacet soukromých zemědělců a družstev. Podstatou projektu je, že zemědělci musí používat méně chemikálií na hubení plevelů – pesticidů. Vychází to z metodiky hospodaření, která zahrnuje i seznam povolených přípravků a podmínky jejich aplikace.

Dotace pro zemědělce

Zemědělci, kteří se k dobrovolnému projektu připojili, mohou počítat s tím, že kvůli ztíženým podmínkám hospodaření získají dotace jako náhradu za nižší výnosy. Ministerstvo účastníkům projektu hospodařícím v ochranném pásmu největší středoevropské nádrže s pitnou vodu rozděluje každý rok šedesát milionů korun.

Hnůj sice smrdí, ale je to kvalitní hnojivo. Ilustrační foto.
Experiment potvrdil, že pole plodí i bez pesticidů

„Také letos budeme v rámci programu hospodařit na šedesáti hektarech,“ potvrdil předseda Agrodružstva Studený Jiří Dědič a připomněl, že na polích budou osety jiné plodiny než loni. Patří to mezi podmínky smlouvy a zároveň je to prospěšné, protože se tím eliminuje tlak plevelů na kulturní rostliny.

U dalších tří nádrží

Ministerstvo zemědělství už zveřejnilo zprávu o tom, že letos rozšíří projekty podporující šetrné hospodaření zemědělců v ochranném pásmu vodárenské nádrže Švihov na Želivce. „Nově budou zemědělci používat méně přípravků na ochranu rostlin i na polích u nádrží Římov v Jihočeském kraji, Vrchlice na Kutnohorsku a Opatovice na jižní Moravě,“ uvedl Vojtěch Bílý s tím, že se zároveň zvýší dotace na šetrné zemědělské postupy u vodárenských nádrží na 70 milionů korun.

Z udílení značky Kraj blanických rytířů, regionální produkt.
O dalších držitelích 'rytířské' značky rozhodnou v březnu

Pěstování zemědělských rostlin bez pesticidů je důležité pro krajinu, lidi i zvířata. Nezanedbatelné je i vnímání hospodaření zemědělců veřejností. „Díky tomu na nás lidé pohlížejí jinak, než kdyby jim za domem třikrát kvetla řepka,“ míní Jiří Dědič.

Pesticidy ve vodě

Projekt šetrného hospodaření odstartoval u Želivky v roce 2019, po rozšíření o další tři nádrže bude pokračovat do roku 2023. „Poté se vyhodnotí přínos pro životní prostředí, jak se změnilo množství pesticidních látek ve vodách. Záměrem je zavést šetrné způsoby hospodaření u vodárenských zdrojů, tedy nádrží i podzemních vod,“ dodal mluvčí ministerstva zemědělství.

Co jsou pesticidy?

Pesticidy jsou přípravky a prostředky, které jsou určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců, a k ochraně rostlin, skladových zásob, technických produktů, bytů, domů, výrobních závodů nebo i zvířat a člověka. Na základě tohoto širokého spektra použití pesticidy rozdělujeme na tyto základní skupiny:

Akaracidy – přípravky proti roztočům
Biocidy – přípravky proti živočišným škůdcům
Fungicidy – přípravky proti houbovým chorobám a plísním
Herbicidy – přípravky proti plevelům
Insekticidy – přípravky proti hmyzu
Moluskocidy – přípravky proti plžům a slimákům
Repelenty – přípravy odpuzující škodlivé organismy
Rodenticidy – přípravy proti hlodavcům

Zdroj: agrobio.cz