Při Pálenkafestu se zájemci mohli setkat s velkou většinou českých výrobců destilátů a ochutnat jejich produkty. Odborná porota neměla lehkou úlohu, když hodnotila celkem 223 vzorků. Z nich bylo 167 ovocných pálenek v devíti kategoriích, 33 ginů a 23 whisky.

Mezi přihlášenými jednatřiceti výrobci destilátů nechyběli ani ti známí - Rudolf Jelínek, Baron Hilbrant, Žufánek i z řemeslných palíren například Destilérky Svach, Skanzenu Modrá, Zámeckých sadů Chrámce, TŌSH Distillery, Anton Kaapl, Garage 22 nebo Palírny Kuželov.

Porotce ale nejvíc oslovila právě Vínovice z dubového sudu, výrobek Palírny Radlík, který se stal absolutním vítězem napříč všemi kategoriemi, a tudíž Pálenkou roku 2022. Současně palírna získala i další úspěchy v řadě dalších kategorií a stala se tak také Palírnou roku.

V porotě soutěže usedlo pět oborových novinářů a 25 největších znalců destilátů daných kategorií. Předsedou komise pálenek i celé degustace byl Michal Šedík, pořadatel největšího koštu pálenek v Česku.

„V komisi jsme se shodli, že vítězná Vínovice mezi ostatními pálenkami výrazně vyniká svou vyzrálostí, uleželostí a vyvážeností. V Palírně Radlík vybírají kvalitní odrůdy hroznů nejlepší vyzrálosti, které následně perfektně zpracují a dají vzniknout excelentnímu destilátu. Na kvalitě jejich výrobků se projevuje nejen poctivost, ale především jejich obrovská vášeň, s jakou k pálení přistupují,“ komentuje výsledek soutěže Michal Šedík.

Vítězná Palírna Radlík vznikla již v roce 1998 jako pěstitelská pálenice, s cílem přenést a rozvíjet moravskou tradici ve středních Čechách. Od roku 2021 je i řemeslným lihovarem, ale širší záběr si vytyčila až po rozsáhlé rekonstrukci, která proběhla před čtyřmi lety.

„Těší nás, že ovocné pálenky se již staly respektovanými destiláty a patří k chloubě mnoha špičkových barů a restaurací,“ říká zakladatel a majitel palírny Zdeněk Musil. „Spojuje se v nich národní tradice, úcta k přírodě a tvůrčí autorská práce.“

Musil také nezapomněl připomenout, že nositelem oné tvůrčí a autorské práce je především hlavní destilatér a šéf palírny Kamil Kutina. „Na této soutěži nás potěšil úspěch ovocných pálenek vyzrálých v dubových sudech. Je to jedna z cest, které posouvají ovocné pálenky k prémiovým destilátům, přidávají další chuťový rozměr a pálenku dále zjemňují,“ uvedl.

Se sudy palírna experimentuje již dvacet let a má k takzvaně zlatým destilátům zvláštní vztah.

„Název osady Radlík vznikl podle jména zlatého středověkého dolu. Navíc v Jílovém u Prahy, kam Radlík patří, působil i magistr Kelley, jenž se zde neúspěšně pokoušel vyrobit zlato. Takže to zkoušíme také a zlaté medaile Pálenkafestu jsou dobrým závdavkem. Zlatý důl to ale nebude,“ dodal s úsměvem Musil.