„Na shánění dotací máme jen jednoho pracovníka," uvedl k tématu starosta Benešova Petr Hostek a vysvětlil, že tuhle zavedenou praxi město Benešov zachová, protože se osvědčila, jak prý ukazuje příklad z Vlašimi.


„Nač živit úředníka, když administrace projektu, včetně jeho natypování, je v byznys plánu organizace, která servis poskytuje, jako započítatelná položka? Snad všechna města včetně kraje využívají služeb těchto „agentur" a náš úředník má na starosti koordinaci činnosti a administraci za město. Má tak dokonalý přehled o všech investičních akcích," řekl starosta, ale přiznal, že město přesto uvažuje i o rozšíření portfolia „agentur," které by pro Benešov tipovaly další možnosti získávání dotací.


„Kde je konkurence, je vyšší výkon a samozřejmě, ne každý ví úplně všechno. To znamená, jiné „agentury" – jiné možnosti. A to neříkám proto, že bych byl s prací Posázaví nespokojený," uvedl starosta Benešova Petr Hostek.


Jak úzce spolupracuje Benešov s Posázavím, potvrdila i čerstvá informace. Obecně prospěšná společnost už začala shánět dotační tituly, které by šly nasadit na rekonstrukci Hotelu Pošta.


Toho se chce Benešov zbavit, ale vnitřní dluh této monumentální stavby v centru Benešova, je neskutečných 52 milionů korun. A s tímto břemenem bude Benešov hotel prodávat za trochu přijatelnou cenu velice těžko…


Vylepšit tento neblahý předpoklad, by pak mohly právě dotace, které se snaží najít společnost Posázaví.


Jenže ke každé dotaci je potřeba přidat i takzvané spolufinancování či, chcete-li, spoluúčast. To by v případě Hotelu Pošta znamenalo, že by město do jeho rekonstrukce vložilo, kromě získaného příspěvku, také své vlastní peníze.


A je proto zatím nezodpovězenou otázkou, zda by se pak našel kupec, který by objekt za podmínek nadiktovaných radnicí, koupil. Navíc za cenu, která by nejitřila city benešovských patriotů. Právě tohle téma už starosta Petr Hostek z článku, který se zabýval prodejem Hotelu Pošta a Nové myslivny na Konopišti, zmínil. Benešovský deník o tom psal v úterý 12. dubna.