Vlastnosti dřeva, kamene i dlažby už jsou dosti známé, relativní novinkou v materiálech pro venkovní terasy je dřevoplast. WPC neboli wood-plastic composite se mu říká z důvodu, že jde o materiál, který je vyráběný ze dřevěné a polymerové složky. Pojďme se na něj blíže podívat. Co od něj můžete čekat a jak vybrat kvalitní WPC?

1. Odolnost vůči počasí
Terasy z WPC materiálu jsou velmi odolné vůči mrazu, sněhu, slunečnímu záření a povětrnostním vlivům. Nemá na ně vliv ani chlorovaná nebo slaná voda, ani UV záření je neovlivňuje, je tedy zachována jejich barevná stálost.

2. Úspora peněz za údržbu terasy
V zimě je nemusíte přikrývat plachtou, v létě stačí omýt jarovou vodou a vymést nečistoty ze spár mezi prkny (kvůli odtoku vody). Na rozdíl od dřevěných teras, které je třeba pravidelně oživovat olejem nebo barvou, ušetří terasy z WPC materiálu tak uživatelům peníze i čas na údržbu. "WPC terasy jsou rovněž odolné proti hnilobě, dřevokazným houbám a hmyzu," vysvětlila manažerka WPC - Woodplastic Zuzana Krucká. Čím méně se budete muset věnovat údržbě terasy, tím více času vám zbyde na koupání.

3. Už žádné riziko uklouznutí nebo třísky
Díky příměsi zdravotně nezávadného plastu se nám u WPC teras nestane, že bychom se potkali se štěpem nebo třískou, stejně tak tento materiál není kluzký.

4. Snadná instalace
Vzhledem k tomu, že se WPC prkna pokládají na nosiče metodou skrytých klipů, lze terasu jednoduše nainstalovat i svépomocí. Díky této technologii navíc eliminujeme možné riziko vyčnívajícího vrutu či hřebíku. Nosiče lze postavit rovnou na původní podklad – třeba na původní dlažbu nebo beton.

5. Jak vybírat?
Důležité je si vybrat licencovaného výrobce – jistotu máte, pokud WPC vyrábí v ČR –, který garantuje dlouhodobou záruku.

6. Velký výběr barevného provedení
Na trhu najdeme materiály v barvách cedar, teak, merbau, palisander, grey, inox, eben, latte nebo letos moderní a veřejností často vyhledávaný odstín terasového prkna Forest Plus v barvě hořké čokolády.