To je zásadní otázka, kterou se nyní zabývají právníci benešovského podnikatele s těmi z městského úřadu.

Město Benešov vypsalo veřejnou nabídku na nového nájemce prostoru Baru Strom. Tomu poslednímu končila nájemní smlouva.

Zvítězil Petr Pokorný, majitel jiné provozovny v Benešově. Pět radních bylo pro, nikdo proti a tři se zdrželi hlasování. Rada města pak už 8. února vydala usnesení a schválila pronájem nebytového prostoru v budově č.p. 1783 na Malém náměstí v Benešově o výměře 176 m² a to na dobu určitou od 1. března 2012 do konce roku 2014.

Pokorný pak začal uplatňovat svůj oprávněný nárok.

Jenže proti odchodu ze Stromu se postavil poslední a vlastně i současný nájemce. Benešovský deník ho také oslovil, ale vyjádření k celé situaci odmítl podat.

Podle informací potvrzených vedením města na tiskové konferenci ve čtvrtek 5. dubna byly důvodem jeho protestu investice, které do Baru Strom za dobu svého působení vložil. A které chtěl samozřejmě od města v případě opuštění místa i proplatit.

„V případě, že nájemce se souhlasem, a nebo bez souhlasu majitele prostoru provede nějaké úpravy, a končí mu nájem, náleží mu náhrada adekvátní části investice,“ vysvětlil na tiskovce starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Jenže na to benešovská radnice nechce přistoupit. Rada města proto výsledek veřejné nabídky zrušila a hledá nyní cestu, jak se ctí vybřednout z prekérní situace. Právě proto rada projednala a schválila další působení původního nájemce v rámci takzvaného krátkodobého nájmu.

„Jde vlastně o prodloužení stávající nájemní smlouvy,“ uvedl místostarosta Benešova Roman Tichovský na zmiňované tiskovce s tím, že tento postup je v souladu se zákonem a umožňuje radě města  prodloužení nájemní smlouvy o dalších třicet dnů.

„To jsme sdělili vítězi výběrového řízení. Oni nám přes svého právníka poslali dopis a náš právník jim odpověděl. Běží nyní třicetidenní lhůta na jejich vyjádření, takže je vlastně míč na jejich straně hřiště,“ tvrdí starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Výsledek dalších jednání je ale i přes to předem daný. Buď bude Bar Strom i po skončení krátkodobého nájmu i nadále provozovat původní nájemce, nebo to bude ten nový. Jiná alternativa podle starosty ani na pořadu dne není. Ale rozhodovat o tom může i soud. 

 „Je to stále ještě nedořešené,“ uvedl při tiskovce radnice ve čtvrtek 5. dubna starosta Jaroslav Hlavnička a současně také vyčíslil, o jaké peníze se v kauze jedná. „Pokud by byl nájem nového nájemce 400 tisíc ročně, umořili bychom investici za deset let.  A to se nám nezdá pro město hospodárné. Pokud by to jen trochu šlo, nechali bychom současného nájemce na místě až do roku 2014 s tím, že po té době by pak všechny úpravy přešly do majetku města. Potom už by byl prostor volný,“ řekl starosta.

Vítěz veřejné nabídky Petr Pokorný s dosavadním stavem jednání o určení nájemce Baru Strom spokojený rozhodně není. Dokonce uvedl, že má dokument města, kde jeho právnička tvrdí, že současnému nájemci Benešov nic nedluží, proto mu ani nemusí nic vyplácet.

„Z toho vyplývá, že s námi vedení města nejednalo fér,“ řekl včera Pokorný s tím, že podle jeho informací, se současným nájemcem město už dokonce podepsalo smlouvu do roku 2014, o níž starosta hovořil jako o záměru.

I přes tyto okolnosti Petr Pokorný nehodlá složit zbraně a dál se chce domoci pronájmu Baru Strom.

„Po konzultaci s mým právníkem rozhodnutí města napadneme klidně i u soudu,“ dodal Pokorný.