Do Nitry jste jeli obhajovat titul na Světovém poháru. To se vám nepovedlo a skončili jsme až na sedmém místě. To je určitě pro vás zklamání?

Zklamaní je dost veliké. Světový pohár a podobné turnaje závisí, zda přelezete brány čtvrtfinále nebo nikoliv. My jsme čtvrtfinále nezvládli, a tak považujeme naše účinkování jako neúspěšné, protože je potom jedno, zda jste pátý nebo osmý.

Základní skupinu jste poměrně v pohodě ve čtvrtek a v pátek vyhráli…

Zase taková pohoda to nebyla, protože mimo kanadského týmu, který byl slabší, jsme měli zbylé tři zápasy hodně těžké.

V sobotu v osmifinále už s finským celkem Siivikkalan Pelikassit nastal problém, který jste ještě vyřešili a těsně vyhráli 3:2. Jak zápas vypadal?

Celý zápas jsme měli pod kontrolou, ale zbytečně jsme si zkomplikovali konec nedisciplinovaností. I já se nezachoval správně jako kapitán a nešel jsem příkladem a dostal po obdržení branky desetiminutový osobní trest. Naštěstí to kluci zvládli a postoupili jsme do čtvrtfinále.

To jste překvapivě se slovenským Pruské nezvládli a prohráli 1:2. Co se stalo, vždyť jste tento tým ve skupině porazili?

Opět se potvrdilo, že dvakrát stejný tým na jednom turnaji je porazit velmi těžké. Byli jsme celý zápas lepší jen nedali gól. Ve druhém poločase trochu víc ovlivnil hru rozhodčí a dostali jsme dva góly v dlouhém oslabení 5 na 3. Snad jsme hrály pět minut ve třech. Myslím si, že rozhodčí byl celkem rád, že ho ze hřiště odváděla policie a místní ochranka.

Ve skupině o páté místo jste nejprve podlehli finskému Poropojatu 1:2 po nájezdech a nakonec v boji o sedmé místo porazili slovenský Martin 5:3. Projevila se u vás v těchto zápasech flustrace, že jste nepostoupili do semifinále?

Tyto zápasy se už hrály prakticky z povinnosti a bylo už asi každému jedno jestli skončíte pátý nebo osmý.

Utkání o umístění sledoval trenér Václav Čičatka společně s několika hráči z tribuny. Co se stalo?

Trenér dal volno pětici hráčů, kteří byli hodně vytěžovaní a ani gólman Straka nechytal. Trenér šel z klukama na tribunu úmyslně, střídaní řídil Honza Nýdl a chopil se svojí nové role velmi dobře.

Hodně jste se na Světový pohár těšili. Viděl jste na spoluhráčích, že je neúspěch mrzí. Nebo to hned hodili za hlavu?

Moc jsme to chtěli obhájit a bohužel se to nepovedlo. Po vypadnutí bylo v kabině hodně ticho a viděl jsem i dva hráče brečet, což ve mně vyvolalo zvláštní pocit velkého zklamaní.

Světový pohár vyhrál Alpiq Kladno, který vám vyfoukl i loňský titul. To vás musí štvát nebo vás těší alespoň, že vyhrál český celek?

Jsem vlastenec, tak musím být rád, že vyhrál český tým i některým hráčům to přeji jako třeba Tomášovi Kudelovi. Jen škoda, že jsme na Kladno nenarazili, aby jsme jim oplatili vyřazeni ze semifinále extraligy.

Bylo Kladno opravdu na světovém poháru nejlepší a zasloužilo si vyhrát?

Jejich zápasy jsem neviděl na živo, protože hráli v jiný čas než my. Pokud však otočili zápas v semifinále a i ve finále, tak si to zasloužili vyhrát a maximálně jim mohu na dálku pogratulovat.

Jak zvládli své pořadatelství v Nitře?

Myslím si, že Nitra zvládla organizaci dobře – pěkná hala, povrch taky dobrý i dost diváků chodilo. Jen jedna veliká kaňka tam byla – neměli jsme svoji šatnu celý turnaj a po každém zápase jsme jí museli do dvaceti minut opustit a mokré věci si odvézt na hotel.

Po cestě domů z Nitry asi nebylo veselo…

Klasická cesta jako když nevyhrajete. Přijeli jsme kolem 11 hodiny na stadion na Lukách a bylo vidět, že už se všichni těší domů. Trošku zpestření nám během jízdy dělal náhradní řidič v podaní Trsyho (Jana Střesky), který dával důležité informace přes mikrofon.

Nemůže se na hráčích neúspěch projevit v extralize, která vám začíná již v sobotu doma s Pardubicemi?

Na extraligu se už moc těšíme. Myslím si, že nám to může spíš prospět než uškodit, protože jsme sehráli hodně kvalitních a těžkých zápasů. Už aby byla sobota 11 hodin (směje se).

Bude i na vás jako kapitánovi, abyste tým vyburcoval. Kam tedy chcete dokormidlovat v nové sezoně?

Nemyslím si, že budu jako kapitán nějak burcovat ostatní hráče. Tým je dost silný a zkušený a každý chce uspět.
Na podzim se chceme pohybovat do čtvrtého místa. Až jaro bude hodně důležité, jak se nachystáme na play off.