Závod v letošním roce poprvé v historii startoval v obci Maršovice. „Z důvodu probíhající modernizace dálnice D1 a naplánovaných objízdných tras jsme nedostali nezbytná povolení pro pořádání závodu na tradiční trati a museli jsme hledat náhradní řešení. Jsme velice rádi, že nám obec Maršovice vyšla vstříc,“ vysvětluje ředitel závodu Tomáš Povolný.

Dle reakcí závodníků po dojetí do cíle se ukázalo, že to byla dobrá volba. Novou trať si po závodu chválili například nejúspěšnější cyklista v paralympijské historii Jiří Ježek, vítězka světového poháru, několikanásobná medailistka z mistrovství světa a stříbrná medailistka z paralympijských her v Londýně Tereza Diepoldová, paralympijská reprezentantka Slovenska v kategorii handbike Anna Oroszová či držitel bronzové medaile z paralympiády v Sydney a mistr světa v časovce Michal Stark. Závodníci současně nezapomněli vyzdvihnout náročnost trati, na které nechyběly prudká stoupání a technické sjezdy.

Poprvé se výstřel ze startovní pistole ozval v 10 hodin a na trať vyrazilo početné pole cyklistů na hlavní trati v délce 109 kilometrů. Před startem bezpochyby patřili mezi favority vítězové posledních dvou ročníků Jonáš Vojtěch a Michael Somr. V silné konkurenci však Jonáš Vojtěch bral nakonec třetí místo a Michael Somr zůstal pod stupni vítězů. Absolutním vítězem se po nevídaném výkonu stal v čase 2:55:23 obrovský talent české cyklistiky Petr Klabouch, který týden před závodem oslavil osmnácté narozeniny. Petr nastoupil hned v prvním kole a podařilo se mu získat náskok na peloton, který dále navyšoval a dovezl až k cílové pásce. Druhé místo obsadil Vojtěch Sedláček.

Železný dědek se již podruhé v historii jel jako mistrovství České republiky v kategoriích handbike. Titul mistra České republiky vybojoval v kategorii MH 1 Patrik Jahoda, v kategorii MH 2 zvítězil Ivan Dvořák, v kategorii MH 3 se oblékl do mistrovského dresu Václav Antal a kategorii MH 4 opanoval absolvent proslulého havajského triatlonu Zbyněk Švehla.

Na start Železného dědka se postavilo i šest tandemů. V této kategorii si již pro osmý titul v řadě a druhý titul společně s již zmiňovanou Terezou Diepoldovou dojel Jiří Chyba.

V kategorii Open na 47 kilometrů bez rozdílu věku se z vítězství po těsném finiši v čase 1:20:22 radoval Filip Novák.

Závod Železný však není určen jen těm, kteří tréninku na kole věnují několik hodin denně. Radost ze závodní atmosféry si zajisté vychutnali i závodníci v kategorii „O pohár průjezdových obcí“ na 31 kilometrů a občerstvením pro všechny přihlížející byli cyklisté z kategorie „Retro“ na historických bicyklech v dobovém oděvu.

O skvělou atmosféru se postarali diváci nejen v prostoru startu a cíle v Maršovicích, ale i podél trati, kde svými hlasivkami a nejrůznějšími nástroji cyklisty po celou dobu závodu hlasitě podporovali.

Příští ročník závodu se uskuteční opět předposlední neděli v srpnu, tedy 19. 8. 2018. O místě konání budou organizátoři včas informovat na svém webu www.cesyk.cz/zeleznydedek/.

HANA VRBOVCOVÁ