Jak jste si užil shotbalovou premiéru v národním dresu?

Příjemný pocit, atmosféra a organizace byla výborná. Byl jsem velmi potěšen, že jsem byl vybrán do reprezentace ČR. Užil jsem si svůj zápas i zápasy ostatních kluků.

Jaký byl exotický soupeř z Mali?

Mladí kluci, pro které to byl určitě zážitek. Odehráli kvalitní zápasy a bylo vidět, že je to bavilo. Nevypustili žádnou střelu a byli velmi obětaví v obraně. Nebyly to lehké zápasy, ale v lize jsou zápasy přeci jen těžší.

Popište stručně váš zápas…

Začali jsme hrát s Jindrou Ždychem jako první, znali jsme se z ligy, takže jsem znal jeho kvality. Nevím, jestli to bylo trémou nás obou, ale nevkročili jsme do zápasu nějak kvalitně. Dvě minutky jsme se hledali, ale pak se nám začalo dařit jak střelecky, tak v obraně. Trefovali jsme branku, což je v shotbale velmi důležité. Pokud dáte vedle, je to vždy obrovská výhoda pro soupeře. Myslím, že jsme je nepustili do nějakého většího tlaku a zápas kontrolovali.

V lize hrajete se svým bratrem Tomášem, je to tak?

Ano, máme jasně rozdělené role a zatím jsme na postupových příčkách do play-off. Brácha hlavně blokuje u středové čáry a já si hlídám jejich střely, které díky naší taktice dobře vidím. Na shotbale je krásné, že až tolik nerozhoduje věk, ale zvolená taktika a individuální schopnosti jednotlivců.

Je tedy shotbal vůbec náročný?

Možná jsem to řekl špatně, věk sice nerozhoduje, ale fyzička je velmi důležitá. Hraje se 2 x 7 minut a ještě se nestalo, abych opouštěl hřiště v suchém triku. Míč je stále v pohybu a pokud se nechcete dostat pod tlak, musíte běhat. Je to o startech a krátkých sprintech, které se opakují každých osm vteřin. A pokud vám dojdou síly, nemáte šanci dál střílet a ohrožovat branku soupeře, prohráváte. Kdyby se hrálo třeba jen o minutu déle, myslím, že by konce zápasu nebyly moc kvalitní.

Shotbal se hraje zatím velmi krátce, proč oslovil již tolik lidí?

Je to o gólech a to pro každého fotbalistu je odměnou za snahu. Každý chce ukázat, že umí vystřelit. Hlavně si myslím, že je shotbal velmi dobrým doplňkovým sportem pro fotbal. Během poločasu vystřelíte a zpracujete míč asi čtyřicetkrát, což je obrovská porce. Pak zjistíte, že každou střelou jste si jistější, ať jde o halfvolej, skákavý míč, nebo statickou střelu. Když následně jdete na fotbalový trávník, je to znát.

Co je shotbal

Shotbal je dynamická míčová hra, kde proti sobě nastupují dva hráči na každé straně hřiště, které je dlouhé 32 metrů a široké 18 metrů. Hřiště je rozděleno středovou čarou a hráči nesmí na polovinu soupeře. Každý z hráčů má pouze jeden dotek jakoukoliv částí těla kromě rukou. Cílem je vstřelit gól do branky soupeře a zároveň bránit jejich střelám. Protože je hřiště ohraničené mantinely, míč je stále v pohybu, hra se stává velmi atraktivní a dynamickou. Překopává se z jedné strany na druhou, dokud nepadne branka nebo se hráči nedopustí přestupku proti pravidlům. Mezi ty základní patří přešlap přes půlku, dvojdotek s míčem, přestřelení hřiště, hra rukou nebo osmivteřinový limit pro zahájení útoku.

Jediné oficiální hřiště bylo vybudováno v Táboře u Hotelu Relax, kde se začala psát historie tohoto sportu. Rozjela se dlouhodobá soutěž dvojic, připravilo se několik turnajů pro širokou veřejnost za podpory hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly nebo prvoligového fotbalisty Josefa Hušbauera. Aktuálně obrovským úspěchem byl historicky první mezistátní zápas proti Mali.

ČR – Mali 4:0

Jindra Ždych, Josef Boťa st. – Christ. Coulibaly, Abdoulaye Maiga 4:1.

Jan Šimák, Tomáš Zeman – Souleymane Guinde, Alassane Diarra 6:3.

Jiří Smetana, Martin Šahajda – Issa Coulibaly, Mamadou Diarra 10:3.

Ondřej Balík, Matěj Široký – Chaka Ballo, Mamadou Boubalar Traoré 6:1.

RADIM STUDNIČKA