Automobilka, která s organizátory Tour se France tradičně spolupracuje jako poskytovatel doprovodných vozidel, se stala generálním partnerem závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France, v jehož rámci mohou do pedálů šlápnout běžní fanoušci cyklistiky s pocity velkých mistrů řidítek. Z Prahy do okolí hlavního města účastníci 28. srpna vyrazí na jednu ze dvou tras, přičemž volit mohou různou obtížnost podle svých schopností vrchařských i sprinterských a délku 91 (se startem od stadionu na Strahově hodinu před polednem) nebo 130 kilometrů (již od 9.45). Od startu na Strahově do cíle na stejném místě se bude šlapat po uzavřených silnicích Křivoklátska, Berounska a Českého krasu.

Medaili získá každý, kdo závod dokončí – čili se dostane do cíle do 17. hodiny. Na nejlepší jezdce však čeká také pětice originálních skleněných trofejí, které jsou zmenšeninami těch, jež pro skutečnou Tour de France navrhl šéfdesigner interiéru Škoda Auto Peter Olah. „Ztělesňují vzrušující hru lehkých křivek a přesných linek, které se směrem nahoru rozšiřují. Křivky symbolizují dynamiku samotného závodu, kdy na začátku je startovní pole široké, následně se zužuje – a na pomyslném vrcholu může stát pouze jeden vítěz,“ vysvětlil autor, co motiv symbolizuje. Nejde tedy jen o hru skleněných hran a světla.

Posádka sedlčanského týmu Big Shock! Racing zleva: David Švanda (mechanik), František Tomášek (navigátor) a Martin Macík mladší (pilot).
Flotila sedlčanského týmu se rozrůstá. Macík chce být nejlepší

Vedle samotného závodu se chystá také doprovodný program, zacílený jak na skalní příznivce cyklistiky – včetně stánků s oficiálními produkty Tour de France – tak třeba i na rodiny s dětmi. Nebo na milovníky pochoutek, které nabízí francouzská gastronomie, případně i „lahůdek“ z oblasti francouzské kultury. Škoda Auto představí svou produkci, přičemž největším lákadlem se jistě stane elektrická Škoda Enyaq iV – jde totiž o zcela konkrétní „auto s příběhem“: o vůz, který v rámci skutečné Tour de France letos sloužil jako automobil ředitele závodu.

Pro děti budou mimo jiné připravena dvě dopravní hřiště, kde se nejmenší návštěvníci budou moci seznámit se základy cyklistiky a bezpečnosti silničního provozu. Ti starší si zase užijí pocitů jezdce na některé s etap Tour se France, což jim zprostředkuje cyklistický trenažér. A chybět nebudou ani legendy někdejšího Závodu míru: Jiří Škoda (65) usedne na kolo a vyrazí na trať, Antonín Bartoníček (72) bude VIP hostem.

Mistryně světa Markéta Davidová bude v Novém Městě největší českou nadějí.
Davidová pomohla zakrvácené norské hvězdě. Byl domlácený, líčila biatlonistka

L’Etape by Tour de France jsou závody pro veřejnost, které pod hlavičkou Tour de France propagují cyklistiku po celém světě. Konají se nejen v evropských zemích, ale také na americkém kontinentu od USA přes Mexiko až po země Jižní Ameriky – ale třeba i v Austrálii. Stranou nestojí ani státy jihovýchodní Asie včetně Číny.