Westernový sport vznikl v USA, kdy kovbojové na svých rančích potřebovali při práci s dobytkem hodně obratné a rychlé koně. Postupně mezi sebou začali v těchto dovednostech soutěžit, z čehož postupem času vznikl westernový sport. Už nejde jen o obratnost a rychlost koní, ale především o celkové sladění koně a jezdce.

Westernové ježdění se dělí na různé disciplíny a pochopitelně je populární hlavně v zámoří. Nicméně zejména v západní Evropě je to dnes už také hodně populární sport, v němž se konají velké závody s velkým počtem diváků. Přesně to očekávají i organizátorky závodů v Královicích.

O jak velkou akci půjde, to dokazuje počet přihlášených koní. Je jich už víc jak 120!

Ve westernovém sportu se nejezdí vždy jen na čas, ale v mnoha různých disciplínách jezdci předvádějí krásu koní a ukazují, jak je umí ovládat.

Protože organizátoři, mezi kterými je i Lenka Rollová, úspěšná závodnice a medailistka z mistrovství Evropy, chtějí westernový sport hlavně představit lidem, nebudou vybírat žádné vstupné. „Hlavně chceme, aby se lidé přišli podívat a viděli něco pro ně třeba nového, neokoukaného. Přijedou elitní jezdci z řad profesionálů i amatérů, přijede prestižní francouzský rozhodčí Nicolas Perrin, připravili jsme program pro děti, ale i dospělé. Hlavní cenou v týmové soutěži přitom bude westernové sedlo v hodnotě téměř padesáti tisíc korun,“ slibuje Rollová.

Celou akci pořádá s kamarádkami Drahomírou Košvancovou, Janou Novotnou a Terezou Dryákovou a přichystaly celkem 200 různých soutěží! To je pochopitelně spousta cen pro nejlepší a kromě pohárů se bude bojovat o prize money. Klíč je vypočítán podle počtu startujících, takže pokud bude v kategorii jediný závodník, vyhraje minimum, ale pokud třeba deset a více – už se odměna šplhá na tři a půl tisíce korun.

Pro závodníky je zajímavé, že organizační tým zajistil, aby výsledky byly poslány do USA. „I za prosté zaslání výsledků tamním svazům musíte zaplatit poměrně dost peněz, ale jejich tabulky jsou hodně prestižní a je důležité v nich být,“ vysvětluje Rollová a doplňuje, že závod v Královicích je pro českou špičku zajímavý i tím, že se koná před startem mistrovství České republiky Western Riding Clubu a před ME v německém Kreuthu (Paint Horse) a holandském Grathemu (Appaloosa).

„Přijedou mistři Evropy, možná i mistr světa Belgičan Francesco Bassi. Konkurence bude velká a věřím, že by se to lidem mohlo líbit,“ dodala Lenka Rollová.

Lenka Rollová s klisnou New Dancing Princess
Lenka Rollová září v evropském westernu
Jan Kudlička
Do Kladna v sobotu i Kudlička. Také tyčka bude skvěle obsazená